fallback

Франция призна суверенитета на Мароко над размирния регион Западна Сахара

Ходът на Париж ще доведе до сериозно изостряне на напрежението с друга бивша френска колония – Алжир, изтъкват световните агенции

17:45 | 31.07.24 г.

Френската държава призна суверенитета на Мароко относно региона на Западна Сахара. Решението е историческо, тъй като така бившата колониална владетелка на Мароко скъсва с дългогодишния си неутралитет по въпроса.

Световните агенции отбелязват, че ходът на Париж ще доведе до сериозно изостряне на напрежението с друга бивша френска колония, Алжир – основния поддръжник на движението за независимост на Западна Сахара и родина на огромна диаспора, живееща на територията на Франция.

Париж подкрепи плана на Мароко за предоставяне на право на самоуправление на Западна Сахара, но под марокански суверенитет, с което на практика призна териториалните претенции на Рабат към региона. Така Франция стана поредната от растящ списък държави, признаващи властта на Мароко над Западна Сахара.

Решението бе оповестено вчера от администрацията на президента Еманюел Макрон, който изпрати официално писмо до мароканския монарх Мохамед Шести.  В документа се посочва, че според Париж вариантът с даването на автономия на Западна Сахара, но под суверенитета на Рабат, е единственият начин дългогодишният конфликт в този регион, датиращ от 1975 г., да бъде решен.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още