fallback

Русия, Турция и Палестина осъдиха убийството на лидера на „Хамас“

Това е напълно неприемливо политическо убийство и ще доведе до допълнителна ескалация на напрежението, изтъква външният министър на Русия Михаил Богданов

14:15 | 31.07.24 г. 3

Русия и Турция осъдиха убийство на Исмаил Хания. "Това е напълно неприемливо политическо убийство и ще доведе до допълнителна ескалация на напрежението", заяви заместник външният министър на Русия Михаил Богданов.

Турция нарече убийството на съюзника на турския президент Реджеп Ердоган "срамно покушение". Палестинският президент Махмуд Абас също осъди категорично убийството на лидера на Хамас. Палестинските национални и ислямски фракции призоваха за обща стачка и масови демонстрации. Китай и Катар също обявиха, че не подкрепят покушението над Хания.

Той е бил убит при въздушен удар по резиденцията му в града, заяви „Хамас“ в изявление рано тази сутрин. Смъртта му ще бъде възприета като сериозен успех от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и неговата коалиция, която обеща да премахне ръководството на "Хамас" след нападението на групировката на 7 октомври.

В началото на 60-те си години Хания беше ключов фактор в продължаващите преговори за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ и убийството му има потенциала да ги провали. Смъртта на Хания последва израелския удар в Бейрут късно снощи, насочен срещу високопоставен командир на "Хизбула". Израелските военни съобщиха, че е убит.

Вижте останалите новини от емисията във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още