fallback

Японските акции се възстановяват след повишението на лихвите от страна на ЯЦБ

Nikkei 225 се повиши с 0,2%, докато движенията на йената остават волатилни

10:18 | 31.07.24 г.

Японските акции се възстановиха след първоначалните понижения, а стойността на йената се колебае спрямо долара, докато инвеститорите оценяват повишението на лихвения процент и намаляването на покупките на облигации от страна на Японската централна банка (ЯЦБ).

Регулаторът повиши лихвените проценти до около 0,25% и заяви, че ще намали месечния си темп на изкупуване на облигации до около 3 трлн. йени, което се равнява на 19,6 млрд. долара през първото тримесечие на 2026 г. Японските държавни облигации ограничиха пониженията в цената, тъй като анализаторите очакваха по-агресивно намаление. Стойността на индекса Nikkei 225 се повиши с 0,2%, докато движенията на йената остават волатилни.

Решението ще предизвика сътресения на световните финансови пазари предвид статута на йената като основна валута за пренос на валута. Докато трейдърите очакват следобедната пресконференция на управителя на ЯЦБ Казуо Уеда, за да получат подробности, в останалата част на Азия се наблюдават големи движения предвид множеството икономически данни, ключови печалби и позициониране преди решението на Федералния резерв на САЩ, което трябва да бъде взето по-късно днес.

Междувременно австралийският долар поевтиня спрямо щатската валута, а краткосрочните облигации поскъпнаха, след като основната инфлация неочаквано се забави през последното тримесечие, което накара инвеститорите да увеличат залозите за намаляване на лихвения процент от страна на Фед.

Китайските акции също поскъпнаха, тъй като се очакваше Пекин да засили подкрепата си за изпитващата затруднения икономика. Фючърсите върху американските акции напреднаха на фона на прогнозите, че гуверньорът на Фед Джером Пауъл може да сигнализира за потенциално понижение на лихвените проценти през септември.

Вижте останалите новини от емисията във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още