fallback

Европейската народна партия обвини Унгария, че отваря вратата на ЕС за руски шпиони

Манфред Вебер посочва, че решението на Будапеща ще позволи на руснаци да пътуват необезпокоявано в голяма част от ЕС и създава "сериозни опасения за националната сигурност"

10:15 | 30.07.24 г. 2

Скорошното решение на Унгария да облекчи визовите ограничения за руски посетители представлява отваряне на вратата за шпиони и лидерите на Европейския съюз (ЕС) трябва да предприемат спешни контрамерки.

За това предупреди най-голямата политическа партия в общността, пише днес Financial Times. В писмо до изданието, Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия (ЕНП), посочва, че решението на Будапеща ще позволи на руснаци да пътуват необезпокоявано в голяма част от ЕС и създава "сериозни опасения за националната сигурност".

Вебер е писал до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да повдигне въпроса на следващата лидерска среща през октомври. Този месец Унгария публикува детайли за нова ускорена визова система за граждани на 8 държави, сред които Русия и Беларус, за влизане в Унгария без проверки или други ограничения. Будапеща уточни, че много ще участват в изграждането на ядрен реактор с руска технология.

Вижте останалите новини от емисията във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още