fallback

Външният министър на Украйна започва тридневно посещение в Китай

Дмитро Кулеба ще обсъди начините за прекратяване на войната между Киев и Москва

18:05 | 23.07.24 г.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба започва от вторник тридневно посещение в Китай, където ще обсъди начините за прекратяване на войната между Киев и Москва, предаде Франс прес.

Основна тема на дискусията ще бъде намирането на начини за спиране на руската агресия и ролята на Китай за постигане на траен и справедлив мир. Китайските власти потвърдиха посещението. Пекин е основен съюзник на Русия, а двете страни са единни в противопоставянето си на Запада, отбелязва агенция Франс прес. Китай също така защитава принципа на териториалната цялост на държавите, който включва и Украйна.

През юни Пекин не се включи в срещата на върха за мира в Украйна, организирана от Киев в Швейцария, в знак на протест срещу отсъствието на Русия, която не беше поканена. Сега украинските власти искат да изготвят план за "справедлив" мир и възнамеряват да поканят Москва да участва във втора среща на върха. Междувременно беше съобщено, че Белгородска област в Русия ограничава от днес влизането в 14 района по границата с Украйна, които са обект на тежки атаки от страна на силите на Киев. Мерките изглежда са част от стратегията на Кремъл за определяне на буферна зона по границата.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от Bloomberg Terminal може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още