fallback

Дейли от Фед: Трябва да получим още информация, преди да решим за лихвите

Мери Дейли отказа да уточни кога според нея централната банка на САЩ ще започне да облекчава паричната си политика

15:13 | 16.07.24 г.

Инфлацията в САЩ се забавя по начин, който засилва увереността, че тя е напът да достигне целта от 2%. Това смята председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Мери Дейли. Макар че икономиката на страната също се забавя и сега централните банкери трябва да обърнат внимание на рисковете за пазара на труда, освен на инфлацията, "трябва да получим още много информация, преди да можем да вземем решение за намаляване на лихвените проценти", посочи още тя.

Дейли отказа да уточни кога според нея централната банка на САЩ ще започне да облекчава паричната си политика или колко намаления на разходите по заемите ще има. Централният банкер заяви още, че рисковете за пазара на труда и ценовата стабилност влизат в по-добър баланс, но Фед остава ангажиран с целта си за инфлация от 2%.

Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в понеделник, че американската централна банка няма да чака инфлацията да се забави до 2%, за да намали лихвените проценти, предаде CNBC. В изказване пред Икономическия клуб на Вашингтон Пауъл се позова на идеята, че политиката на централната банка работи с "дълги и променливи закъснения", за да обясни защо Фед няма да изчака достигането на целевата си стойност.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Повече от Bloomberg Terminal може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още