fallback

Си Дзинпин се застъпи за прекратяване на огъня в Украйна по време на среща с Орбан

Унгарският премиер похвали Китай, приписвайки на азиатската страна „твърдост и стабилност“

14:40 | 08.07.24 г. 1

Китайският държавен глава Си Дзинпин призова за прекратяване на огъня в Украйна по време на среща с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Си заяви, че приоритет сега трябва да бъде "деескалация възможно най-бързо", според публикация в социалната платформа X, направена от говорител на външното министерство в Пекин.

Според унгарската държавна информационна агенция MTI Орбан е похвалил Китай, като му е приписал "твърдост и стабилност".

Коментарите на Си едва ли ще допринесат много за прекратяване на сраженията във войната на Русия в Украйна. Пекин се опитва да се представи като предимно неутрален след нападението на Русия, но въпреки това е развил дълбоко приятелство с Москва като част от това, което Си и Владимир Путин наричат приятелство "без граници".

През 2023 г. търговията между двете страни достигна рекордните 240 млрд. долара. В началото на 2023 г. Китай изложи неясен план от 12 точки за мир, който до голяма степен беше пренебрегнат от страните във войната. Основен недостатък е, че в него не се обяснява как ще се процедира с териториите, които Русия е завзела.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още