fallback

Израелски удар е убил висш командир на „Хизбула“ в Ливан

Междувременно се подновяват опитите да се намери път към споразумение за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“

17:18 | 04.07.24 г.

Израелски удар е убил един от висшите командири на „Хизбула“ в южната част на Ливан. Това предизвика ответен ракетен обстрел от страна на подкрепяната от Иран групировка срещу Израел, информират световните агенции.

Израелската армия съобщи, че е елиминирала Мохамед Насър от „Хизбула“, който – според Тел Авив, е бил командир на подразделение, отговорно за обстрела на Израел от югозападните части на Ливан. Насър, убит при въздушен удар близо до град Тир, е един от най-високопоставените командири на „Хизбула“, загинали досега в конфликта.

Насър е със същия ранг и значение като Талеб Абдала, който беше убит от израелски удар през юни. Тогава „Хизбула“ проведе най-мащабната си атака с дронове и ракети срещу Израел. „Хизбула“ обяви най-малко две атаки в отговор на убийството на Насър. Групировката посочва, че е изстреляла 100 ракети „Катюша" по израелска военна база и произведени в Иран ракети „Фалак" по друга база близо до израелско-ливанската граница.

Междувременно се подновяват опитите да се намери път към споразумение за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“. Посредниците Египет и Катар дадоха отговор от „Хамас“ на предложение, което ще включва освобождаване на заложници, задържани в Газа, и прекратяване на огъня в палестинския анклав. Израел проучва документа, се казва в изявление, публикувано от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още