fallback

Орбан призова Зеленски да помисли за спиране на огъня

В съвместни изявления пред репортери след разговорите Орбан заяви, че е помолил Зеленски да помисли за примирие преди следващата международна среща на върха

15:14 | 03.07.24 г.

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да обмисли спиране на огъня за ускоряване на край на войната с Русия.

Орбан, който е открит критик на западната военна помощ за Украйна и има най-топлите отношения сред лидерите на страните членки на ЕС с руския президент Владимир Путин, се срещна със Зеленски по време на първото си пътуване до Киев от над десет години.

В съвместни изявления пред репортери след разговорите Орбан заяви, че е помолил Зеленски да помисли за примирие преди следващата международна среща на върха, която Киев се надява да организира по-късно тази година.

„Примирие, свързано с краен срок, ще даде шанс за ускоряване на мирните преговори“, допълни Орбан. Зеленски, който говори преди унгарския премиер, не реагира на думите му. Неговият съветник по външната политика Игор Жовква заяви по-късно в телевизионно изявление, че това не е първото подобно предложение и Зеленски е отговорил на Орбан с публично известната си позиция. „Казваме, че Украйна наистина иска мир за себе си, това е логично. За целта имаме инструмент – мирната среща на върха“, каза Жовква.

След като прие десетки световни лидери на среща на върха в Швейцария миналия месец, Киев се надява да проведе втора международна среща на върха по-късно тази година, на която може да бъде поканен руски представител.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още