fallback

ЕЦБ още няма достатъчно доказателства, че инфлационният риск е отминал

Това засилва очакванията, че банкерите ще прекъснат намаляването на лихвените проценти този месец

16:02 | 02.07.24 г.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и нейният главен икономист заявиха, че ЕЦБ все още не разполага с достатъчно доказателства, че инфлационните заплахи са отминали.

Това засилва очакванията, че банкерите ще прекъснат намаляването на лихвените проценти този месец. Тъй като пазарът на труда в еврозоната е стабилен, ЕЦБ има време да оцени постъпващата информация, заяви Лагард в понеделник в Синтра, Португалия, където откри годишния форум на централните банки на ЕЦБ.

Главният икономист Филип Лейн заяви пред телевизия Bloomberg, че юнският доклад инфлацията няма да е достатъчен, за да се направи пълна оценка на внимателно наблюдаваните цени на услугите.

"Все още сме изправени пред редица източници на несигурност по отношение на бъдещата инфлация. Особено що се отнася до това как ще се развие връзката между печалбите, заплатите и производителността и дали икономиката ще бъде засегната от нови шокове от страна на предлагането", каза Лагард. Председателят на ЕЦБ уточни, че е необходимо време, за да съберат достатъчно данни, за да са сигурни, че рисковете от инфлация над целта са отминали."

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още