fallback

Оли Рен от ЕЦБ очаква още две понижения на лихвите до края на 2024 г.

Банкерът заяви, че до края на тази година лихвите вероятно ще достигнат 3,25%

14:25 | 26.06.24 г.

Oчакванията на инвеститорите Европейската централна банка да разхлаби паричната си политика още два пъти през тази година и да сведе разходите по заемите до 2,25% през 2025 г. са справедливи, смята Оли Рен, член на Управителния съвет на регулатора.

В едни от най-ясните забележки на банкер от ЕЦБ относно пътя на лихвените проценти управителят на Финландската централна банка заяви, че макар длъжностните лица да трябва да осигурят завръщане на инфлацията към 2%, те не бива да потискат прекомерно икономическата активност.

"Ако погледнете пазарните данни, те предполагат, че ще има още две понижения на лихвите, така че да се окажем на 3,25% до края на тази година, а при крайния лихвен процент - някъде около 2,25%, 2,50%", каза Рен вчера в интервю в Хелзинки. Според него това са разумни очаквания.

Инвеститорите смятат, че през 2024 г. все още предстои намаляване на лихвените проценти с 45 базисни пункта, което се равнява на второ понижение с четвърт пункт и около 75% вероятност за още едно. Следващото може да дойде още през септември.

Макар да подчерта, че ЕЦБ няма да се ангажира предварително с някакъв конкретен път, Рен уточни, че е рационално да се очакват по-нататъшни намаления. По отношение на икономиката Рен заяви, че Европа "се насочва към постепенно възстановяване през тази година" и растежът "следва да се засили през следващата и по-следващата година".

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 27.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още