fallback

САЩ, Япония и Южна Корея осъдиха военното сътрудничество между Москва и Пхенян

САЩ и съюзниците им заявиха, че виждат в посещението на Путин напредък в прехвърлянето на боеприпаси от Северна Корея, които да помогнат на Москва във войната ѝ срещу Украйна

11:55 | 24.06.24 г. 5

САЩ и техните съюзници Япония и Южна Корея осъдиха "по най-категоричен начин" задълбочаващото се военно сътрудничество между Русия и Северна Корея. Те го определиха като сериозно безпокойство и заплаха за стабилността.

Според съвместно изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ, високопоставени пратеници на трите държави са обсъждали постигането на споразумение между Владимир Путин и Ким Чен Ун миналата седмица за взаимна защита в случай на нападение. САЩ и азиатските им съюзници заявиха, че виждат в посещението напредък в прехвърлянето на боеприпаси от режима на Ким, които да помогнат на Путин във войната му срещу Украйна.

Според съвместното изявление сътрудничеството "трябва да предизвиква сериозна загриженост у всеки, който е заинтересован от поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров, от спазването на глобалния режим за неразпространение на оръжия и от подкрепата за народа на Украйна, който защитава свободата и независимостта си срещу бруталната агресия на Русия".

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 24.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още