fallback

Високопоставен американски дипломат на посещение във Виетнам след Путин

Даниел Критенбринк е в Ханой в петък

12:48 | 21.06.24 г.

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк посещава Ханой днес и утре за срещи с висши държавни служители, "за да подчертае силния ангажимент на САЩ за прилагане на Всеобхватното стратегическо партньорство между САЩ и Виетнам", се казва в изявление на уебсайта на Държавния департамент. Критенбринк ще "потвърди подкрепата на Съединените щати за силен, независим, устойчив и проспериращ Виетнам", се казва в съобщението.

САЩ разкритикуваха решението на Виетнам да приеме Путин след посещението му в Северна Корея, където Ким Чен Ун обеща да "подкрепи безусловно" Русия в нейната инвазия в Украйна.

Във Виетнам Путин заяви, че Русия може да помогне за изграждането на мощности за втечняване на газ в страната, както и да доставя собствен втечнен природен газ. Двете страни обещаха да разширят инвестиционните връзки в областта на енергетиката и да засилят сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността.

Виетнам и Русия "скоро ще разгърнат" големи инфраструктурни, железопътни, вътрешноградски железници и проекти за възобновяема енергия във Виетнам, се посочва в изявление на уебсайта на виетнамското правителство.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още