fallback

САЩ затягат санкциите срещу китайски компании, продаващи чипове на Русия

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби потвърди, че предстоят нови мерки, но отказа да обсъжда подробности

10:29 | 12.06.24 г.

Администрацията на американския президент Джо Байдън разширява санкциите върху продажбата на чипове и други стоки за Русия, като се насочва към трети страни продавачи в Китай и други държави, за да ограничи още повече военната машина на Владимир Путин в Украйна.

В сряда администрацията на Байдън ще обяви промени, които разширяват обхвата на съществуващия експортен контрол и ограничения, за да покрият стоки под американски марки, дори ако те не са произведени в страната, твърдят запознати източници. Според тях чиповете са основна цел на промените. Русия все още успява да се снабдява с чипове от трети страни и да ги използва в ракети и други ресурси, които са от решаващо значение за бойното поле, въпреки стремежа за ограничаване на достъпа на Москва до технологии, подпомагащи военните ѝ усилия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби потвърди, че предстоят нови мерки, но отказа да обсъжда подробности.

Той заяви, че САЩ тази ще обявят нов набор от въздействащи санкции и действия за контрол на износа. Действията ще бъдат насочени към субекти и мрежи, които помагат на Русия да се снабдява със стоки за употреба във войната, ще затегнат правилата за „финансовите посредници“ и ще ограничат ключови сектори, каза още Кърби.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още