fallback

Украйна е поискала от съюзниците си да изпратят военни инструктори на място

Еманюел Макрон подчерта, че Франция не желае „ескалация на войната, но мирът ще бъде постигнат само ако Украйна може да се съпротивлява“

09:56 | 07.06.24 г.

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон.

Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя.

Причината за молбата е нуждата от адекватна подготовка на нарастващата по численост армия. Франция планира да обучи 4500 украински войници на своя територия, посочи държавният глава.

Еманюел Макрон подчерта, че Франция не желае „ескалация на войната, но мирът ще бъде постигнат само ако Украйна може да се съпротивлява“.

„Ситуацията е трудна“, призна френският президент, като добави, че руската армия нанася „тежки удари“ в Харковска област. „Мирът не може да означава капитулация на Украйна. Мирът трябва да дойде чрез преговори“, каза още той.

Макрон обяви, че Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Очаква се днес френският президент да приеме в Елисейския дворец украинския си колега Володимир Зеленски.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 07.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още