fallback

Германия и Франция се споразумяха за задълбочаване на капиталовите пазари в ЕС

Макрон и Шолц искат Европейската комисия да представи "оперативни предложения" за секюритизацията през следващите месеци

10:19 | 29.05.24 г. 2

Германия и Франция се споразумяха да постигнат бърз напредък в задълбочаването на капиталовите пазари на Европейския съюз. Целта на споразумението е да се стимулират инвестициите в блока след години на дискусии, заяви френският президент Еманюел Макрон.

В речта си на съвместна пресконференция заедно с германския канцлер Олаф Шолц Макрон заяви, че двете силни икономики на ЕС ще подкрепят създаването на общ спестовен продукт за блока, който да подпомогне финансирането на дългосрочни приоритети като екологичния преход, изкуствения интелект, иновациите и отбраната.

Двамата лидери искат Европейската комисия да представи "оперативни предложения" за секюритизацията през следващите месеци, каза той. Те също така са поискали от финансовите си министри да се стремят към общ надзор и хармонизиране на правилата за несъстоятелност.

"Сближаването между нас двамата е безпрецедентно", изтъкна Макрон в края на тридневното си държавно посещение в Германия. По думите му то ще доведе до решителни, ускорени действия в сърцето на Европа.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още