fallback

Нападението на Израел над палатков лагер в Рафах засили напрежението в региона

Убити са около 45 палестинци, повечето от тях са жени и деца

10:28 | 28.05.24 г. 2

Нападението на Израел срещу палатковия лагер в Рафах и убийството на египетски войник допълнително повиши напрежението в региона. В резултат на нападението са убити около 45 палестинци. Повечето от загиналите са жени и деца.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече въздушния удар в неделя в палатков лагер северозападно от град Рафах в Газа "трагична грешка".

"Въпреки максималните ни усилия да не нараняваме невинни цивилни граждани, снощи допуснахме трагична грешка", заяви Нетаняху в понеделник в обръщение към израелския парламент. "Разследваме инцидента и очакваме заключението, защото това е нашата политика", каза още той.

Междувременно международните критики на действията на Израел се увеличават.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди израелските въздушни удари близо до Рафах. След като бяха разпространени снимки на последиците от удара и жертвите, френският президент Еманюел Макрон заяви, че е "възмутен", Канада и Австралия призоваха за спиране на огъня в Газа, а администрацията на американския президент Джо Байдън проверява дали ударът не е нарушил "червената линия" на САЩ по отношение на военните действия от страна на Израел.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още