fallback

САЩ и ЕС насочват 81 млрд. долара към създаване на следващо поколение чипове

Това е първата вълна от близо 380 млрд. долара, отделени от правителствата по света за компании като Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing

18:04 | 13.05.24 г.

Суперсилите, водени от САЩ и Европейския съюз, са насочили близо 81 млрд. долара за създаването на следващото поколение полупроводници, което изостря световния сблъсък с Китай за надмощие в областта на чиповете.

Това е първата вълна от близо 380 млрд. долара, отделени от правителствата по света за компании като Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing за увеличаване на производството на по-мощни микропроцесори. Увеличението доведе до критичен обрат в съперничеството между Вашингтон и Пекин по отношение на авангардните технологии, което ще определи бъдещето на световната икономика.

Разходите на САЩ и техните съюзници за чипове представляват ново предизвикателство за индустриалната политика на Пекин, провеждана от десетилетия. Инвестиционните планове достигнаха критичен момент в САЩ, където миналия месец официални лица представиха безвъзмездни средства в размер на 6,1 млрд. долара за Micron Technology, най-големия американски производител на чипове за компютърна памет. Това беше последната безвъзмездна помощ в размер на няколко милиарда долара за модерно предприятие за производство на чипове в САЩ, с което се изчерпват ангажиментите за близо 33 милиарда долара на компании, сред които Intel, TSMC и Samsung Electronics.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 13.05.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още