fallback

Еврото стигна тазгодишно дъно, златото удари нов рекорд

Износът на Китай е спаднал през март

13:57 | 12.04.24 г.

Днес еврото поевтинява с 0,5% до 1,0676 долара, което е най-слабото му ниво от ноември насам. Единната валута е напът да отбележи най-големия си седмичен спад спрямо долара от близо година насам – 1,5%. Това означава и повече стимули за европейския износ.

В същото време цената на една тройунция злато към 1 часа сутринта по Гринуич е 2402,80 долара.

Износът на Китай е спаднал през март показват новите данни, което засенчи надеждите, че световното търсене ще продължи да стимулира растежа на втората по големина икономика в света.

Износът се е свил със 7,5% в доларово изражение през март спрямо предходната година, докато вносът е намалял с 1,9%, съобщи митническата администрация днес. Данните са в противоречие с признаците за подобряване на международното търсене, тъй като продажбите за САЩ и други страни доведоха до продължаващо нарастване на корейския и тайванския износ през март.

Експортните цени се понижиха през февруари и тази дефлация означава, че всяко нарастване на търсенето може да не доведе до по-високи печалби за китайските фирми. Цените на китайските производители се понижават през март за 18-и пореден месец.

Вижте останалите новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 12.04.24 г.
fallback
Още от Bloomberg Terminal виж още