fallback

План Б на Украйна - оръжейна независимост от Запада, върви към реализация

Първият завод на Rheinmetall в Украйна вече работи, а Русия го заплаши с фойерверки

08:32 | 27.10.24 г. 12
Автор - снимка
Създател

Германската компания Rheinmetall съобщи, че първият ѝ завод в Украйна вече работи, а вторият е почти построен, казват от компанията. Вторият завод на германския гигант в страната ще произвежда боеприпаси, а ръководството анализира възможностите за още производствени мощности, включително и за производство на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и бронирани машини Lynx. 

Бившият президент на Русия, днес зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира в своя профил в Telegram, че "с нетърпение очаква руските празнични салюти точно на производствените площадки".

Според представители на компанията пред украинската телевизия THC една от успешните бронирани машини на бойното поле в Украйна е германския Marder. Те отказаха повече подробности, защото информацията е конфиденциална. Marder е разработка от 1960-та година и сред основните ѝ предимства е голямата маневреност, позволявайки висока скорост и при сложни местности. На 25 октомври германският концерн съобщи за допълнителната доставка на още 20 машини Marder за украинската армия, с което броят им към края на октомври вече е над 200. Очакванията са още, че първите бронетранспортьори Lynx ще бъдат доставени на бойното поле в Украйна до края на тази година.

Украйна активно разширява военната си промишленост, произвеждайки вече не само дронове, но и 155мм артилерийски снаряди, като според изявления на Киев тези производствени мощности са под земята. Заводът на Rheinmetall произвеждат барут и необходимите части за производството на снаряди вече на територията на Украйна.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски коментира като План Б за Украйна възможността тя сама да купува и произвежда оръжията, от които се нуждае за фронта. "Парите за това са осигурени", отбеляза той. Малко по-късно стана ясно, че САЩ, ЕС, Япония, Канада и Великобритания одобриха окончателно даването на заем от 50 млрд. долара за Украйна, като разходите по него ще бъдат покривани със средства от замразените руски активи.

Украйна може да ползва тези средства по свое усмотрение, включително и за военни цели и покупки. През септември правителството повиши данъците и премиерът Денис Шмихал заяви, че приходите от данъци ще бъдат използвани само за разходите за войната.

Зеленски: Украйна ще воюва със Северна Корея на територията на Европа

Украйна ще воюва със Северна Корея на територията на Европа, коментира в своето вечерно обръщение за 976-ия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. Той посочи, че всеки ден от войната показва, че Русия няма намерение да спре и единственото, което иска е да воюва.

"Затова се опитват да увеличат отбранителната си продукция и то чрез заобикаляне на санкциите", допълни той и призова за повече подкрепа от западните партньори и по отношение на доставките на оръжия, и по отношение на санкциите.

Украински дронове атакуваха обекти в Русия

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени 51 дрона  през миналото денонощие - основно над Тамбовска (18) и Белгородска област (16). Атаки е имало още и над Брянска, Липецка и Орловска област, за  където има данни за свалени по четири дрона. От ведомството не съобщават за щети при атаките, но в социалните мрежи се появиха данни за поражения по военно летище в Липецк, както и за пожар в рафинерия в Рязан.

Според публикации в Рязан е имало учение и чулите се взривове и след това гъстите черни облаци, идващи от рафинерията, са част от него.

ВВС на Украйна съобщава за активизиране на руската тактическа авицаия в сутрешните часове на 27 октомври. През нощта Русия е атакувала Украйна с 80 дрона - основно към Одеска и Киевска област. Със силите на противовъздушната отбрана (ПВО) са унищожени 41 дрона, а 32 са неутрализирани със средства за радиоелектронна борба. Един дрон се е насочил към въздушното пространство на Беларус.

Ситуацията в Селидове остава контролирана, но много тежка

Тежка, но контролирана остава ситуацията в Селидове, отбелязват от Въоръжените сили на Украйна в сводката си за 976-ия ден от началото на войната. По данни на анализатори руските части опитват масирани атаки с пехота, използвайки системи за заглушаване, което пречи на разузнавателните дронове на украинците.

Селидове е част от Покровското направление и е ключ за превземането на Покровск. През изминалото денонощие там са водени 41 директни бойни сблъсъка. Интензивни са боевете и в Курахивското направление - 43 атаки, основно към Антонивка и Катеринивка. Активни са бойните действия край Лиман и Купянск и в тези четири направления са съсредоточени усилията на руснаците на източния фронт - 116 от всички 174 бойни действия за миналото денонощие.

По данни на ВСУ през миналото денонощие руснаците са извъришили и 77 въздушни удара, използвайки 124 авиационни бомби по позиции на фронтовата линия и близките населени места. Артилерийските обстрели са 4500.

Без съществена промяна е бойната линия и в Харковска област. Данните сочат, че почти изцяло вече са разрушени и Вовчанск, и Липци, около които се водят основните бойни действия.

Украинците си върнаха важни позиции вТорецк и в Часов яр и настъплението към тези градове се забавя. Предимство за украинците носи и лошото време. По данни на украинския Център за отбранителни стратегии руснаците имат допълнителни части и техника към Краматорското направление, към което е част и Часов яр,което им позволява непрекъсната ротация, но настъплението им е бавно и на висока цена.

Продължава операцията на украинците в Курска област въпреки заявките на руския президент Владимип Путин за обкръжени повече от 2000 украинци в областта. Тези изявления бяха отречени от главнокомандващия на ВСУ ген. Олександър Сирский, а анализатори отбелязват, че нищо на картата на бойните действия в областта не подсказва за въможен пробив, който да доведе до обкръжаването на толкова голяма военна част.

Геолокализирани данни показват, че битката се води на югоизток от Коренево - край Новоивановка, Любимовка и Зелений шлях, както и на север от Судажа - край Камишовка. Няма съществена промяна на бойната линия, като позициите често се сменят. Руските военни продължават с тактиката си за масови разрушения с авиационни бомби. През миналото денонощие към позициите на украинците в Курска област са изтреляни към 45 авиационни бомби.

Русия изтегли бойните кораби от Черно и Азовско море

Към 6 часа на 27 октомври няма нито един кораб на бойно дежурство в Черно и Азовско море, съобщават от Военноморските сили на Украйна. В Средиземно море се намират два кораба - и двата ракетоносители с общ потенциален залп от 24 ракети "Калибър".

Атаките по дестилерии могат да ограничат руската авиация през зимата

Ударите по четирите завода за производството на промишлен спирт през изминалана седмица предизвика много шеги и невиждана досега реакция на руснаците, които масово споделяха новината за удара. Тези атаки обаче могат да ограничат полетите на тактическата авиация в зимните месеци - спиртът се използва масово срещу обледяване на самолетите, посочи Анатолий Храпчинский, зам.-изпълнителен директор на компания за производство на средства за радиоелектронна борба, пред телевизия Freedom.

Дронове поразиха едни от най-големите дестилерии в Русия в Тамбовска и Тулска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 27.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още