fallback

Lockheed Martin проведе успешен тестови полет на първия български изтребител F-16

Полетът е осъществен на 22 октомври в производствената база на компанията в Южна Каролина, като са тествани свръхзвуковите възможности на изтребителя

13:03 | 23.10.24 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският производител на отбранителна техника Lockheed Martin проведе успешно тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70, съобщават от компанията.

Полетът е осъществен на 22 октомври в производствената база на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. По време на полета пилотът изпитател Крис „Саскуач“ Нейшънс успешно е провел множество системни тестове на свръхзвуковите възможности на изтребителя, подчертават от компанията.

Този F-16 Block 70 е първият от общо 16 изтребителя, които ще бъдат доставени на България. Страната подписа първото си писмо за оферта и приемане за осем изтребителя F-16 през 2019 г. и второ писмо за още осем през 2022 г., припомнят от Lockheed Martin.

„F-16 многократно е доказвал своите възможности за сигурност през 21-и век“, изтъква О Джей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group, част от Lockheed Martin. „С F-16 Block 70 българските военновъздушни сили ще бъдат добре оборудвани, за да гарантират сигурността на своите граници и да си сътрудничат със съюзници от САЩ, Европа и НАТО“, добавя той.

Санчез подчертава, че от самото начало F-16 е проектиран като многофункционален, адаптивен и мащабируем изтребител.

„Независимо дали става въпрос за охрана на въздушното пространство или за офанзивни мисии при необходимост, F-16 засилва партньорствата в НАТО и ще продължи да го прави през следващите години“, добавя Санчез.

България ще бъде втората европейска държава, която ще получи F-16 Block 70. Към момента F-16 се експлоатира от 27 държави, като шест от тях са избрали модела F-16 Block 70/72 за своите флотилии.

В началото на годината тогавашният министър на отбраната на България Тодор Тагарев заяви, че към края на пролетта на 2025 г. страната ни би трябвало вече да разполага със самолети F-16. Първите осем изтребителя се очакват именно през следващата година, като останалите осем ще бъдат доставени от Lockheed Martin през 2027 г.

Цената на първата поръчка възлиза на 2,2 млрд. лв., докато втората е за малко над 2,5 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 23.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още