fallback

Иска ли наистина Украйна да разполага с ядрено оръжие?

Коментарите на Зеленски пред Европейския съвет са изтълкувани погрешно, изтъкват от Киев, добавяйки обаче, че обещанията от меморандума от Будапеща не са изпълнени

15:30 | 19.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Освен присъединяването към НАТО, единствената опция за Украйна ще бъде ядреното оръжие, посочи украинският президент Володимир Зеленски пред Европейския съвет по-рано тази седмица, докато обсъждаше какво трябва да се направи, за да се защити източноевропейската страна, която продължава да отблъсква атаките на руските военни.

„Кой се отказа от ядрени оръжия? Всички те?... Украйна. Кой се бие днес? Украйна“, заяви Зеленски, цитиран от Euronews.

По-късно същия ден, на среща новоназначения генерален секретар на НАТО Марк Рюте, Зеленски трябваше да обясни, че Украйна никога не е обсъждала подготовката за производство на ядрени оръжия или изграждане на атомна бомба.

„Ние не създаваме ядрени оръжия. Имах предвид, че днес няма по-силна гаранция за сигурността за нас освен членството в НАТО“, поясни той.

Украинското външно министерство дори излезе с изявление, в което се казва, че Киев не планира да разработва оръжия за масово унищожение и остава ангажиран с неразпространението на ядрени оръжия.

„Украйна е убедена, че Договорът за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО) остава крайъгълният камък на глобалната международна архитектура на сигурността“, се казва в изявлението на министерството.

„Въпреки продължаващата руска агресия, Украйна продължава да спазва разпоредбите на ДНЯО и остава отговорен участник в международния режим за неразпространение на ядрено оръжие.

След това Зеленски трябваше да обясни допълнително, че той илюстрира колко ужасни са нещата за Киев, като се позовава на меморандума от Будапеща от 1994 г., според който Украйна се отказва от ядрения си арсенал в замяна на гаранции за сигурност от големите ядрени сили, включително Великобритания, САЩ и Русия.

„Коя от тези големи ядрени сили пострада? Всички те? Не. (Само) Украйна“, каза Зеленски на заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък (17 октомври).

Въпреки уверенията за зачитане и защита на териториалната цялост на Украйна, Москва наруши суверенитета ѝ два пъти през последното десетилетие, „не оставяйки на Украйна друг избор, освен да се стреми към членство в НАТО за своята сигурност“, добави Зеленски.

Каква е идеята на Меморандума от Будапеща и какви са резултатите за Украйна?

През декември 1994 г. лидерите на САЩ, Обединеното кралство и Русия се срещат в Будапеща, за да се ангажират с гаранции за сигурността на Украйна във връзка с присъединяването ѝ към ДНЯО като държава без подобен арсенал.

Украйна се съгласи да се откаже от ядрения си арсенал - третият по големина в света - който наследи от Съветския съюз, и освен това да прехвърли своите около 1900 ядрени бойни глави на Русия за разглобяване.

Двадесет години по-късно, през 2014 г., Русия за първи път нахлу в Украйна, анексира Крим и окупира големи територии в източната част на страната.

След разпадането на Съветския съюз Русия продължи да развива и модернизира своя ядрен арсенал. През септември Москва се опита да тества най-новата си междуконтинентална балистична ракета RS-28 Sarmat, известна още като Satan II, обявена от руските власти за „най-смъртоносното“ ядрено оръжие в света.

Мат Корда, учен от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), посочва пред Euronews, че RS-28 е предназначена да замени функционално RS-20V Voevoda - ракета, създадена преди повече от 30 години.

Подобно на много други от семейството на съветските междуконтинентални балистични ракети, RS-28 първоначално е разработена от „Пивденмаш“, украински държавен авиокосмически производител, базиран в Днепър.

В много случаи системите за управление на тези ракети са проектирани от „Хартрон“, бившата „Електроприбор“, инженерно бюро в Харков. От началото на пълномащабното нахлуване на Москва през 2022 г. Русия редовно атакува с ракетите си Днепър и Харков.

Коментирайки изявлението на Зеленски, руският президент Владимир Путин каза в петък, че Москва няма да позволи на Украйна да получи ядрено оръжие и че всяко движение на Киев в тази посока не може да остане скрито и ще предизвика съответния руски отговор.

"Русия няма да позволи това да се случи, каквото и да става", подчерта Путин пред журналисти.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак заяви в петък, че Украйна е взела решение да се откаже от ядрените си оръжия още през 1994 г. и настоя, че изявлението на Зеленски е било изтълкувано погрешно.

Ермак каза, че Украйна иска гаранции за сигурност, а не ядрени оръжия.

„Искаме да получим това, на което имаме право“, заяви той, визирайки меморандума от Будапеща.

Той подчерта, че резултатът от меморандума се е оказал в крайна сметка несправедлив за Украйна, но увери, че Киев няма да отвърне по същия нечестен и несправедлив начин.

„Всички ние в Украйна живеем в тази ужасна война, много от нас загубиха роднините си, приятелите си, но разликата е, че не сме станали животни. Това е разликата между нас и Русия“, подчерта Ермак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:59 | 19.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още