fallback

Зеленски: Гаранция за сигурност на Украйна е или НАТО, или ядрено оръжие

САЩ, Германия, Франция, Италия и Великобритания ще съгласуват позициите си за далекобойни ракети за Украйна

18:58 | 17.10.24 г. 7
Автор - снимка
Създател

Гаранциите за сигурността на Украйна е или страната да стане член на НАТО, или да има ядрено оръжие. Това е коментирал президента на Украйна Володимир Зеленски по време на срещата си с кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп. "Имате логични аргументи", е бил отговорът на Тръмп.

Зеленски отбеляза, че е споделил детайлите от тази своя среща по време на заседанието на европейските лидери днес (17 октомври) в Брюксел. Той е припомнил, че през 1994 година Украйна е подписала Будапещенския меморандум и е изпълнила своите ангажименти да предаде "не малък брой" ядрени ракети. Ядрените държави, които са били се ангажирали да защитават териториалната цялост на Украйна в границите от 1991 година и суверенитета ѝ, не са спазили своите обещания.

Под документа като гаранти за Украйна в Будапеща се подписаха САЩ, Русия, Китай и Франция, припомни още украинският президент и отбеляза, че при това положение в момента Киев няма никакви гаранции, че това няма да се повтори и партньорите ще спазят което и да било двустранно споразумение.

Не НАТО воюва днес, а Украйна, не страда никой, който има ядрено оръжие, страда Украйна, която е предала своето, категоричен е Зеленски и така обяснява защо Киев настоява за покана за членство в Алианса."Освен НАТО не знаем да има друг съюз, който да предлага такава защита и избираме НАТО, не ядреното оръжие", допълни той.

Пред журналисти в Брюксел украинският президент призна, че не всички партньори са склонни на тази стъпка. За САЩ темата е табу и опасенията са, че могат да бъдат пресечени червени линии.

"Поканата е само превантивен ход, който да покаже, че не Путин управлява света, а наобратно - всеки агресор трябва да живее по световните правила", каза още Зеленски и допълни, че поканата е и подкрепа за украинското общество - обещание за сигурност, бъдеще за страната. Ако партньорите не подкрепят идеите, ще ни бъде много трудно, призна още той.

Ако наистина искате Украйна да бъде член на НАТО и смятате, че е важна за сигурността на Европа, то тогава не трябва само да говорите, а и да действате, коментира украинският лидер. За него поканата за членство не може да бъде разглеждано като основание за война между НАТО и Русия, нито е червена линия, която не може да бъде престъпена.

На въпрос как е реагирал германският канцлер Олаф Шолц на идеята за покана, Зеленски отговори: "Той винаги първо казва "Не", и никога "Да". Работим".

По отношение на другите точки от плана, който беше представен на европейските лидери, украинският държавен глава коментира, че повечето са се изказали позитивно по време на дебатите. "Далекобойният ракетен клуб" - САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия, искат да съгласуват позицията помежду си,  стана ясно още от думите на Зеленски. Той посочи, че след разговорите поотделно с лидерите на всяка от страните "има и позитивни сигнали".

"Много важно за нас е САЩ като основен донор на оръжия да прояви повече решителност", допълни той.

Русия отдавна е подготвяла настъплението си в Украйна, категоричен беше Зеленски по време на брифинга. Той отбеляза, че руските служби са проникнали навсякъде в украинските институции. "Това е загуба на суверенитет, а сега - и на територия", уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още