fallback

Индия е вторият по големина доставчик на санкционирани критични технологии за Русия

Почти една пета от чувствителните технологии, които влизат в руския военно-промишлен комплекс, са попаднали там през Индия

18:53 | 12.10.24 г. 19

Индия се превърна във втория по големина доставчик на критични технологии, обхванати от санкции, за Русия. Това подчертава предизвикателството в усилията за спиране на износа, който подхранва военната машина на руския президент Владимир Путин, пише Bloomberg.

Индийският износ на санкционирани технологии, като микрочипове и други машини и инструменти, надхвърля 60 млн. долара през април и май и скача до 95 млн. долара през юли, според официални представители на страната, пожелали анонимност.

Китай е най-големият доставчик на санкционирани критични технологии на Русия, добавя агенцията.

Още по-разочароващо за съюзниците на Украйна, според някои от тях, е, че пратениците, които повдигат въпроса, не са получили отговор от индийските си колеги. Министерството на външните работи на Индия отказва коментар пред медията.

Тези данни означават, че почти една пета от чувствителните технологии, които влизат в руския военно-промишлен комплекс, са попаднали там през Индия.

Статистиката подчертава трудностите, пред които са изправени САЩ и техните съюзници при ограничаването на способността на Русия да се бие в Украйна две години и половина след началото на войната. Износът на повечето стоки с двойна употреба директно в Русия е забранен, така че страната ги купува от трети страни – понякога от дъщерни дружества на западни фирми или чрез мрежи от посредници.

Говорител на Държавния департамент на САЩ коментира, че отново ще изрази загрижеността си пред представители на индийското правителство, както и пред някои компании.

САЩ и Европейският съюз са съсредоточили по-голямата част от усилията си върху списък с технологии, открити в руските оръжия или необходими за създаването им.

Докато съюзниците работят за ограничаване на някои от тези маршрути - Турция и Обединените арабски емирства са две големи точки за прехвърляне на стоки с възможна двойна употреба, се появяват и нови центрове. Те включват Индия, Малайзия и Тайланд, според източниците на агенцията.

Ролята на Индия в доставката на такива стоки представлява допълнително предизвикателство, тъй като политиците на САЩ и ЕС искат да поддържат партньорства с правителството на премиера Нарендра Моди, въпреки че той поддържа връзки с Путин.

Индия също се очертава като най-големият купувач на руски петрол въпреки усилията на съюзниците да ограничат продажбите.

Ключов двигател на отношенията между Москва и Ню Делхи са огромните запаси от рупии, които Русия е натрупала от такива продажби на петрол, според официални лица.

Ролята на Индия като пункт за прехвърляне на стоки с възможна двойна употреба и чувствителни технологии я превърна във фокус на санкционните агенции на Европейския съюз и САЩ през последните месеци. Длъжностни лица от Брюксел и Вашингтон са посещавали няколко пъти в опит да накарат властите да предприемат мерки срещу пратките, а няколко индийски фирми са подложени на западни санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 12.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още