fallback

САЩ възприемат друг подход и ще оставят конфликтът в Ливан да се разгори

Промяната в курса носи рискове, но Вашингтон не таи надежди, че Израел ще се сдържа, и вижда някои ползи от ситуацията

17:06 | 12.10.24 г.

След седмици на интензивна дипломация в опит да се прекрати огъня между Израел и бойците на ислямистката групировка „Хизбула“, подкрепяна от Иран, САЩ възприемат друг подход – да оставят конфликтът в Ливан да се разгърне.

Само преди две седмици САЩ и Франция поискаха незабавно 21-дневно прекратяване на огъня, за да се предотврати израелска инвазия в Ливан. Това усилие беше провалено от убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала от Израел и старта на наземните операции на Тел Авив в южните райони на Ливан, пише Ройтерс.

Официалните представители на САЩ се отказаха от призивите си за прекратяване на огъня с аргумента, че обстоятелствата са се променили. Междувременно израелските въздушни удари унищожиха голяма част от ръководството на групировката.

„Ние подкрепяме Израел да започне тези нахлувания, за да влоши инфраструктурата на „Хизбула“, така че в крайна сметка да можем да получим дипломатическо решение“, коментира говорителят на Държавния департамент Матю Милър на брифинг за пресата.

Промяната в курса отразява противоречивите цели на САЩ - ограничаване на непрекъснато разрастващия се конфликт в Близкия изток, като същевременно сериозно се отслаби подкрепяната от Иран „Хизбула“.

Новият подход е едновременно практичен и рискован. САЩ и Израел биха спечелили от поражението на общ враг – „Хизбула“, който Техеран използва, за да заплашва северната граница на Израел. Насърчаването на военната кампания на Израел обаче може да разшири конфликта и той да излезе извън контрол.

Джон Алтърман, бивш служител на Държавния департамент, казва, че САЩ искат да видят „Хизбула“ отслабена, но трябва да преценят това срещу риска от „създаване на вакуум“ в Ливан или провокиране на регионална война. Подходът на Вашингтон, според него, изглежда е: "Ако не можете да промените израелския подход, можете също така да се опитате да го насочите по конструктивен начин“.

Тъй като месеците на непреки преговори за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа не доведоха до нищо, Израел през септември започна да засилва бомбардировките си срещу „Хизбула“ и нанесе болезнени удари върху групата, включително дистанционно детониране на пейджъри и радиостанции, което рани хиляди.

След смъртта на Насрала президентът на САЩ Джо Байдън отново призова за прекратяване на огъня по границата между Израел и Ливан. Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху така или иначе започна наземната си инвазия и в рамките на няколко дни САЩ се отказаха от призивите си за прекратяване на огъня и изразиха подкрепа за кампанията на своя съюзник.

Арън Дейвид Милър, бивш преговарящ на САЩ в Близкия изток, казва, че Вашингтон не таи големи надежди да сдържи Израел и вижда потенциални ползи от операцията. Според европейски източници Тел Авив ще продължи операцията си в Ливан "седмици, ако не и месеци".

За САЩ израелската кампания може да донесе поне две ползи. Първо, отслабването на „Хизбула“ - най-мощната прокси милиция на Иран - може да ограничи влиянието на Техеран в региона и да намали заплахата за Израел и за силите на САЩ. Вашингтон също така смята, че военният натиск може да принуди „Хизбула“ да свали оръжията и да проправи пътя за избиране на ново правителство в Ливан, което да измести мощната групировка.

Джонатан Лорд, бивш служител на Пентагона, сега в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон, смята, че това ще бъде трудно постижимо. „От една страна, много ливанци настръхват под тежестта на присъствието на „Хизбула“ в Ливан, но в същото време... тази промяна се натрапва на Ливан чрез насилствена кампания“, казва Лорд.

Крайната цел, според американски източници на Ройтерс, е да се наложи резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която дава мандат на мироопазваща мисия организацията, или UNIFIL, да помогне на ливанската армия да запази южната си гранична зона с Израел без оръжия или въоръжен персонал.

Американски представители казват, че разговорите със страните за постигане на тези цели могат да се проведат, докато боевете продължават, въпреки че анализаторите предупреждават, че конфликтът значително увеличава риска от по-широка война.

Освен шанса за широка война, която може да увлече САЩ, съществува страхът, че Ливан ще се превърне в друга Газа. Една година на израелски военни операции превърна анклава в пустош и уби около 42 хил. души, според здравните власти на Газа.

Официални представители на САЩ открито предупреждават, че офанзивата на Израел в Ливан изобщо не трябва да прилича на тази в ивицата Газа. Въпреки рисковете обаче Алтърман, който сега ръководи програмата за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания, казва, че дипломацията едва ли ще спре сраженията скоро.

Ройтерс пише още, че „Хизбула“ се подготвя за продължителна война в южните райони на Ливан. Подкрепяната от Иран групировка все още има значителен запас от оръжия, включително мощни, прецизни ракети, които не е използвала. Новият команден център на групировката също продължава да функционира въпреки последователните израелски атаки. Това означава, че двете страни ще водят война на изтощение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 12.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още