fallback

Японско движение срещу употребата на ядрени оръжия получи Нобелова награда за мир

„Хибакуша“ е създадена от оцелели от бомбардировките при Хирошима и Нагасаки и цели повишаване на осведомеността относно последиците от използването на такива оръжия

12:54 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японската организация „Нихон Хиданкьо“, в която членуват оцелели от ядрените бомбардировки при Хирошима и Нагасаки, спечели Нобеловата награда за мир за 2024 г. за усилията си да превърне света в място без ядрени оръжия и за призивите да не се използват подобни оръжия отново, става ясно от публикация на страницата на комитета, който присъжда наградата.

В отговор на американските атаки с атомни бомби през август 1945 г. възниква глобално движение, чиито членове работят неуморно за повишаване на осведомеността относно катастрофалните хуманитарни последици от използването на ядрени оръжия. Постепенно се развива силна международна норма, заклеймяваща използването на ядрени оръжия като морално неприемливо. Тази норма става известна като „ядреното табу“.

Историческите свидетели от „Хибакуша“, както още е известна организацията, помагат за генерирането и консолидирането на широко разпространената опозиция срещу ядрените оръжия по целия свят, като залагат на своите лични истории, създават образователни кампании, базирани на собствения си опит, и се обявяват срещу разпространението и използването на ядрени оръжия.

Комисията по награждаването признава един обнадеждаващ факт: нито едно ядрено оръжие не е използвано във война от близо 80 години. Изключителните усилия на „Нихон Хиданкьо“, Международна конфедерация на пострадалите от атомна и водородна бомба, и други представители на „Хибакуша“ имат значителен принос за установяването на ядреното табу. Ето защо е тревожно, че днес това табу срещу използването на ядрени оръжия е разклатено.

Ядрените сили модернизират и обновяват своите арсенали; още страни изглежда се готвят да придобият ядрени оръжия и се отправят заплахи за използване на ядрени оръжия в продължаващите към момента войни. В този момент от човешката история си струва да си припомним какво представляват ядрените оръжия: най-разрушителните оръжия, които светът някога е виждал, изтъкват от комисията, базирана в Норвегия.

Следващата година ще се навършат 80 години, откакто две американски атомни бомби убиха около 120 хил. жители на Хирошима и Нагасаки. Днешните ядрени оръжия имат много по-голяма разрушителна сила. Те могат да убият милиони и биха повлияли катастрофално на климата. Една ядрена война може да унищожи нашата цивилизация, добавя комисията.

Тазгодишната награда се присъединява към голям списък от награди за мир, които комисията е присъждала преди за участниците в движението за ядрено разоръжаване и контрол над оръжията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още