fallback

Москва увеличава производствoто на дронове, но 95% от тях не достигат целите си

Продължава да гори петролното депо във Феодосия, Русия съобщи, че е унищожила система Patriot

07:48 | 11.10.24 г. 14

В последните месеци малко от дроновете, изстреляни по територията на Украйна, постигат целите си. През септември процентът на унищожени безпилотни самолети от украинските ВВС достигна 95, а от средата на август в статистиката започнаха да се включват "неутрализирани" дронове, които падат, недостигнали целите си и без да нанасят щети, някои се връщат обратно към Русия или летят към Беларус и други съседни страни.

Причините може да са няколко, сочи разследване на AP. Вероятно появата на самолетите F-16 и нови средства за радиоелектронна борба подобряват ефективността на системите за противовъздушна отбрана (ПВО), но също така това съвпада с времето, когато Русия започва да увеличава собственото си производство на дроновете Shahed, разработени от Иран. Според агенцията  Русия използва за това неквалифицирана работна ръка (младежи от Африка и ученици от местните професионални училища). Според някои анализатори и частите на руските дронове са от различни материали, не както на оригиналните от Иран.

С увеличаване на производството на дронове Русия промени и тактиката си и част от дроновете не носят бойни глави, като целта е да привличат вниманието на системите за ПВО и другите дронове от залпа да поразят целите си.

Производствените мощности са разположени в промишлената зона "Алабуга" в Татарстан.

Зеленски показа плана си за край на войната в Лондон, Париж и Рим, следва и Берлин

В интензивен европейски маратон украинският президент Володимир Зеленски представя своя план за край на войната. В сряда (9 октомври) той разкри подробности пред лидерите от Централна и Източна Европа по време на среща в Дубровник, а ден по-късно със същата мисия обиколи Лондон, Париж и Рим.

Визитата на украинския лидер в Лондон съвпадна с планирана среща между премиера Киър Стармър с новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте. Планът ще помогне за подсилване на позициите на Украйна, за да може да преговаря за справедлив мир, коментира украинският държавен глава в британската столица.

Малко по-късно, вече в Париж, той отрече категорично медийни публикации, че Киев се готви на териториални отстъпки в замяна на мир или членство в НАТО, или че организира тези визити заради срив на източния фронт. Украинският президент призна обаче за проблеми в Торецкото направление и обясни, че причините са и по-слаба подготовка, и непълно оборудване на военните части. Франция в момента обучава близо 2300 украински воении и се е ангажирала и с предоставяне на нужната им екипировка за фронта.

Една от основните точки в плана на Украйна действително е членството в Алианса, но става въпрос за покана, а не фактическо влизане, стана ясно от коментар на Зеленски в Дубровник. Украйна очаква от своите партньори оръжейна подкрепа - ускорени доставки и инвестиции в украинското производство.

"Далекобойните ни дронове не са достатъчно към този момент и разчитаме на инвестиции в местното производство, така и на определени разрешения от нашите партньори", допълни той пред френските журналисти след срещата си Еманюел Макрон.

След разговорите в Рим премиерът на Италия Джорджа Мелони каза в кратък брифинг, че е готова да подкрепи евроатлантическото бъдеще на Украйна, оръжейната индустрия и защитата на инфраструктурата, отчитайки, че украинците ще посрещнат трета зима с предизвикателствата от почти разрушената енергийна система.

Двамата анонсираха донорска конференция за възстановяването на Украйна през лятото на 2025 година, която ще се проведе в Италия.

Днес (11 октомври) се очакват и разговори по плана с германския канцлер Олаф Шолц. Германия е вторият по големина донор на Украйна след САЩ и трябваше да домакинства лидерската среща на държавите, участващи във формата "Рамщайн". САЩ обаче отмениха посещението си заради урагана "Милтън" и очакванията са, че разговорите ще бъдат проведени през следващата седмица. В Киев се надяват да бъде намерено решение поне на оръжейните точки от плана за край на войната.

Пожарът в петролния терминал в Крим се разгаря

Продължават опитите да бъде овладян пожарът на най-големия петролен терминал в Крим, но в нощта срещу 11 октомври са се взривили още цистерни, сочат публикации в социалните мрежи. Съоръжението е ключово за доставки на горива на южния фронт на руските войски.

Назначеният от Кремъл ръководител на администрацията на полуострова Сергей Аксьонов съобщи, че зоната за евакуация на този етап няма да бъде разширена.

Според военни наблюдатели за удара по петролната база Украйна е използвала новата си разработка дронове "Бобър".

Русия се похвали с унищожена система за ПВО Patriot

Русия съобщи, че е унищожила система за ПВО Patriot в Днипропетровск, поставена в близост до границата с Донцка област. Ударът е бил с балистична ракета "Искандер-М". Новината беше отчасти потвърдена от говорителя на ВВС на Украйна Юрий Ихнат. Той обясни, че при обстрела на 9 октомври са нанесени щети по части от комплекса, но не е напълно унищожен.

Според военни наблюдатели щетите не са толкова сериозни и Patriot все още може да бъде използван.

През юли Русия унищожи две пускови установки на Patriot, разположени в близост до фронтовата линия с балистични ракети. Преди това ВВС успешно свали няколко руски изтребителя в района. Украйна вероятно има пет комплекса Patriot и обещания за още, но няма официални данни колко точно са. Освен тези системи Киев разполага още и SAMP-T, за които Франция съобщи, че са извършили модернизация и те вече са в състояние да противодействат и на балистични ракети, германските Iris-T и още други, включително и системи от съветско време.

Русия изпраща инженерни войски в Харков

Русия изпраща инженерни войски в Харков за изграждане на подземни пътища за доставки, сочат наблюденията на украинския Център за отбранителни стратегии. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) коментират, че в момента руснаците се опитват да попълнят запасите си от боеприпаси край Старица. Данните сочат, че през миналото денонощие в района са отблъснати пет атаки към Вовчанск и Тихе.

В 960-ия ден от началото на пълномащабната война най-горещата точка на фронтовата линия е Лиман, където са регистрирани 30 атаки - към Дружелюбивки, Хрекивки, Невское, Макииевка и Торске. Според наблюденията на военните анализатори защитата около Торске е добре изградена.

Продължава и натискът към Покровск (24 директни сблъсъка) и Курахово (24) и основната цел е превземането на Селидове, което е ключова позиция за следващата цел на руснаците - превземането на Покровск.

Позиционни битки се водят около и в Торецк. По време на посещението си в Париж Володимир Зеленски посочи, че ситуацията в града е много тежка и причината е липсата на окомплектовани резерви. Данните сочат, че украинците са си върнали позиции около Нелипивка (на юг от Торецк) и сгради в централната част на града. През миналото денонощие са регистрирани седем атаки в това направление.

Седем са атаките и в направлението към Часов яр.

Руснаците продължават да трупат жива сила и въоръжение в Курска област и данните сочат, че руснаците са отблъснали атаки край Веселойе, Forbes пише, че има информация за обградени украински части край населеното място. Офанзивата на Украйна започна в началото на август и все още военните удържат контрола върху повече от 1000 кв. км в областта. Главнокомандващият ВСУ ген. Олександър Сирский съобщи, че в региона вече са насочени 50 хил. руски военни.

В 12-е месеца от 10 октомври 2023 година, когато започна офанзивата към Авдиевка, Русия е превзела 1500 кв. км.

Общо регистрираните директни бойни сблъсъка за 10 октомври са 169, въздушните удари достигат 71, при които са използвани 114 авиационни бомби. Това е намаление спрямо рекордните 160 ден по-рано. Използваната артилерия остава под средното за последните месеци - 4600.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за 10 унищожени дрона над своя територия, от които четири над Ростовска и три над Белгородска област. Ведомството и местните власти не съобщават за щети след атаките. ВВС на Украйна съобщава за няколко вълни бойни дронове над различни части на страната и обстрел с авиационни бомби в Суми в сутрешните часове на 11 октомври, като информацията още се уточнява.

Русия спира производството на Су-57?

Русия спира производството на изтребителя Су-57 заради западните санкции, твърди британското издание The Telegraph. То се позовава на украинската аналитична група Frontelligence Insight, според която руската авиоиндустрия зависи от доставките на западни компании.

През 2022 година производителят на самолетите "Сухой" е доставила 10 самолета от този тип, през 2023 година - 11. Но през 2024 година има само няколко произведени самолета. Като цяло Русия вероятно разполага с около 30 модерни изтребителя, летящи в режим стелт, като почти 1/3 от тях са тестови модели. През 2019 година Кремъл подписа договор за доставката на 76 Су-57, пише още в публикацията на британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още