fallback

Русия изглежда изненадващо слаба в опитите да си върне Курска област

Украйна продължава да атакува военни цели на руска територия - има данни за два поразени военни склада и вероятно авиобаза в Адигея

07:45 | 10.10.24 г. 18

Месец след началото на контраофанзивата в Курска област руската армия изглежда изненадващо неефективна да защити своята територия. В началото на август руснаците допуснаха пробив в приграничен район с държава, с която са в пълномащабна война от две години и половина, а от началото на септември не успяват да организират успешна операция по връщането на окупираните от Украйна територии. Според данните в района са разположени най-малко 40 хил. души, които успяха да постигнат минимален напредък. Военни наблюдатели изчисляват, че Украйна още държи под контрол към 1000 кв. км площ.

Геолокализирани данни в последните дни показват, че боевете продължават около Нови пут, Коренево и около Суджа. Има данни за превземането на Кремяное, което ще затрудни логистиката на руските части в района. Въоръжените сили на Украйна съобщават за поне седем въздушни удара с 22 авиационни бомби по позициите на украинците в региона през миналото денонощие.

Операцията на Русия може да бъде усложнена от последния удар по склад с боеприпаси в Брянска област, отбелязва украинският военен наблюдтел Олександър Коваленко. Според него той е доставял боеприпаси на частите в Курска област. Операцията започна на 10 септември, но досега руснаците нямат особен успех - основно около Снягост и Любимовка.

Взривените боеприпаси са достатъчно, за да подсигурят ежедевен интензивен обстрел по украинските позиции в Курска област в продължение на месец и половина-два, изчислява още анализаторът.

Според Business Insider една от причините Русия да не прави нищо в Курска област е начинът, по който беше организиран отговорът - начело не застана военен, а Федералната служба за сигурност (ФСБ), приемникът на КГБ, защото настъплението е определяно като терористичен акт. Според анализатори причината за това е, че руският президент Владимир Путин не иска да позволи на друг да обере славата за освобождаването на региона.

Украйна порази склад с дронове в Краснодарския край

В нощта срещу 9 октомври Украйна е ударила не един, а два склада с боеприпаси на територията на Русия. Атакуван е обект в Краснодарския край, в близост до Октябрск. Първоначално в социалните мрежи се коментираше, че попадения има около Ейск, където се намира военна база. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обаче съобщиха, че целта е била склад, в който са се намирали 400 дрона тип Shahed. Последвали са вторични детонации. Институциите са отцепили района около горящия склад, но не дават подробности за причините за избухването на огъня.

ВСУ публикуваха информация и за успешна атака по обект в Карачев, Брянска област, в който се съхраняват авиационни бомби, артилерийски снаряди и балистични ракети.

Русия официално не признава за попаденията, но според съобщенията на Министерството на отбраната над Брянска област в нощта срещу 9 октомври са свалени 24 дрона. През деня беше обявено "извънредно положение" заради  "експлозии на взривоопасни материали", но не бяха дадени повече подробности за случая.

Министерството на отбраната съобщи и за 13 унищожени дрона над Азовско море. Има данни, че ударът в Краснодарския край обаче е с ракета "Нептун" - модернизираната противокорабна ракета, разработка на Украйна.

Тази сутрин (10 октомври) под обстрел е Република Адигея, анклав на територията на Краснодарския край. Сателитни снимки от НАСА потвърждават за възникнал пожар, а публикации в социалите мрежи съобщават за попадения във военна база в близост до Майкоп. От Министерството на отбраната на Русия съобщават за 92 унищожени дрона, от които 47 над Краснодарския край и 15 над Азовско море. Местните власти наредиха евакуация на жителите на село Родниково, което е в близост до военната база "Ханска". Информацията е за горящи цистерни с гориво.

Трето денонощие гори най-големият петролен терминал на Крим

Трето денонощие продължават усилията за потушаване на пожара на най-големия петролен терминал в Крим - във Феодосия. Видеа в социалните мрежи показват, че огънят всъщност се разгаря и обхваща по-големи части от съоръженията. Назначените от Кремъл местни власти евакуираха живеещите в близост до терминала.

Според съобщенията на Роспотребнадзор, руската Федерална служба за защита на потребителите, само в една проба в сутрешните часове на 9 октомври е имало завишени нива на серен диоксид, който по-късно се е изчистил и според институцията качеството на въздуха е в нормите въпреки огромните стълбове с черен дим.

Терминалът беше поразен в сутрешните часове на 7 октомври и атаката повдигна въпроса за ефективността на системите за противовъздушна отбрана на полуострова. Сателитни снимки показват, че доскоро на мястото е имало система "Панцир", а в близост и С-400, които обаче не успяха да защитят този стратегически важен обект - през него минават доставките на горива за армията.

Москва е наредила максимален щурм преди "калния сезон" в Украйна

Руските военни отново включиха бойна техника - основно в направленията около Харков и Покровск, вероятно в опит да постигнат максимален напредък по все още сухите пътища. Есента в Източна Украйна е типична с проливните си дъждове, превръщащи междуселските пътища в кални реки. "Калният сезон" ще попречи на придвижването и на двете воюващи страни, пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

Данните показват, че в последните дни механизирана техника се появява по линията Купянск - Сватове - Кремина.

Според военните анализатори Русия ще се опита да поддържа интензивността на бойните действия и през есенните месеци въпреки лошото време, за да попречат на възстановяването на украинците и да продължават да държат инициативата.

Лятната офанзива, съсредоточена основно в Донецка област, обаче беше изтощителна за руснаците и влошаването на метеорологичните условия, заедно с украинската съпротива ще затрудни изпълнението на задачата за запазване на темпото.

По данни на ВСУ в последните дни се наблюдава леко забавяне на интензвността на бойните действия, дори и в приоритетните области - към Покровск и Курахов. През миналото денонощие са регистрирани общо 149 бойни сблъсъка, 85 въздушни удара, при които са използвани рекордните до този момент за денонощие 160 авиационни бомби. Остава относително малък спрямо предходните седмици и броят на използваните артилерийски снаряди - към 4000, но се увеличават дроновете камикадзе - до 1600.

В 959-ия ден от началото на пълномащабната война най-тежки са битките около Курахов (31), Покровск (25) и Лиман (18). Основният фокус е Селидове (Покровското направление), където през миналото денонощие са регистрирани 13 руски атаки. Според украинския Център за отбранителни стратегии Русия има огромно числено превъзходство в Покровското направление - 9 към 1, а и подкрепленията, които се изпращат за защита на украинските позиции, не са добре подготвени.

В Харковска област ВСУ отбелязва четири атаки към Вовчанск и Старице. Украинците напредват и си връщат позиции около Липци, но има данни, че руснаците отново държат под контрол химическия завод във Вовчанск, който беше освободен от украинците само преди няколко дни. Военните в региона съобщават и за активни обстрели с авиационни бомби. Самият Харков е обект на такива атаки поне 3-4 пъти на седмица, посочва още ISW.

Русия обстрелва активно позициите на украинските защитници на Торецк. Водят се улични боеве за града, като руснаците включват и бронирана техника в настъплението тук.

Русия обстрелва трети търговски кораб в пристанището в Одеса

Русия нанесе удар с балистични ракети по Одеса в нощта срещу 10 октомври, като основната цел е пристанищната инфраструктура в града. При атаката са загинали шестима души, има и много ранени, посочват местните власти. Всички те са украински граждани.

Поражения има и по контейнеровоз, плаващ под флага на Панама, който в момента се е намирал на пристанището в Одеса. Това е третият търговски кораб, който става жертва на руски ракети в последните няколко дни.

Според местните власти ударът е бил с балистични ракети "Искандер - М", за които украинските системи за ПВО трудно намират отговор.

Андрей Пленкович: Силата спира агресията, слабостта я подхранва

Слабостта може само да насърчи агресията, а силата - да я спре, коментира премиерът на Хърватия Андрей Пленкович по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Дубровник. Двамата председателстваха срещата "Украйна - Югоизточна Европа", която се проведе в курортния град.

Снимка: President.gov.ua

Зеленски коментира, че по време на срещата е представил плана за победа на лидерите на държавите от региона. Той предвижда подсилване на позициите - както в геополитически план, така и на бойното поле, преди каквато и да било форма на диалог с агресора, обясни украинският държавен глава."За нас е план за победа, за вас - план за стабилност", отбеляза по време на визитата си в Хърватия Зеленски.

В плана действително присъства точка за членство на Украйна в НАТО - нещо, което не се подкрепя от всички съюзници на Украйна, но става въпрос само за покана, а не за приемане на страната в организацията.

"Действително е по-добре да сме в НАТО, но говорим за подсилване на позициите ни днес, не след 10 или 30 години, а именно днес", коментира Зеленски и допълни, че скептицизмът относно членството по време на война е напълно разбираем.

Нищо в плана за победа на Украйна не зависи от руския президент Владимир Путин, а от политическата воля на партньорите ни, категоричен беше още украинският държавен глава. "Ако има силни позиции, Украйна може да разчита, че ще постигне справедлив мир", допълни той.

Зеленски и Пленкович подрисаха двустранно споразумение за дългосрочни гаранции за сигурност, сред които и помощ при разминиране, инвестиции в военно-промишления комплекс на Украйна и рехабилитация на ранени украински военни. В следващите три месеца Украйна с помощта на партньорите си има реален шанс да се приближи към мир и дългосрочна стабилност.

"Обстановката на бойното поле дава възможност да направим избор, която да доведе до край на войната най-късно през 2025 година", допълни още Зеленски. Той анонсира и срещи с лидерите на водещите европейски държави в следващите дни, с които да обсъди плана за победа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още