fallback

Русия губи 1 танк за 100 м окупирана земя в Покровск, дронове атакуваха летища в Крим

"Кралят на войната" Виктор Бут отново преговаря за доставки на оръжия

07:41 | 07.10.24 г. 11

От началото на октомври 2023 година, когато започна щурмът към Авдиевка, до 4 октомври 2024 година Русия е загубила поне 1800 единици тежка военна техника, сред които 539 танка, в района около Покровск, съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW), позовавайки се на публикации в социалната мрежа Х (бивша Twitter) на един от сътрудниците в проекта Oryx, базирани на визуално потвърдени руски загуби.

От тези танкове са унищожени поне 381, а останалите са повредени и изоставени, тоест биха могли да бъдат поправени и използвани отново, сочат още данните. Военните анализатори обаче смятат, че оценката е консервативна и руските загуби са по-големи. Според тях на фона на тази унищожена техника (към пет дивизии) руските военни са напреднали с около 40 км в направлението Авдиевка/Покровск за тази година. Без тотална промяна в осигуряването на ресурси тези победи са неустойчиви в дългосрочен план, посочват още от ISW.

В първите седмици от атаката към Авдиевка руските сили използваха голям брой бронирана техника, която често биваше напълно унищожавана от украинските дронове и артилерия.

В последните месеци атаките с бронирана техника са рядкост - руснаците се придвижват напред с пехота, понякога и с екзотични превозни средства - мотоциклети, колички за голф и т.н.

Според украинския Център за отбранителни стратегии в следващите 2-3 месеца руските военни ще съсредоточат усилията си да превземат в административните граници Донецка и Луганска област, като за целта ще увеличат атаките към Покровск и към агломерацията Словянск - Краматорск. Експертите обаче не очакват Русия да превземе Донецка област до края на тази година. Очакванията са, че през ноември ще са най-тежките боеве и за двете воюващи страни.

Дронове атакуваха военни летища в Крим

Военни летища бяха цели на масиран обстрел с дронове в нощта срещу 7 октомври. В социалните мрежи бяха разпространени видеа и информации за взривове на летищата в Саки и Белбек, както и в Симферопол. Обявена беше въздушна тревога на територията на целия полуостров, което не се случва често.

Според данни от социалните мрежи на летището в Белбек е възникнал сериозен пожар, но малко преди това самолетите са били вдигнати - вероятно като защитна мярка срещу очакваните удари. Според руски източници през нощта в Крим са използвани дронове, които са били унищожени от силите за ПВО.

Публикации показват и голям пожар в петролна база във Феодосия. От ВСУ потвърдиха за атаката, посочвайки, че това е най-големият петролен терминал на полуострова и през него се извършват доставки за военните. Министерството на отбраната на Русия съобщи за 12 свалени дрона над Крим през нощта. Общо унищожените дронове срещу 7 октомври са 21, допълват още от ведомството.

През уикенда говорителят на украинските Военноморски сили Дмитро Плетенчук съобщи пред Espreso TV, че Русия укрепва системите за ПВО С-300 с допълнителни ракети, очаквайки удар по Крим. Според него Кримският мост в момента е много по-охраняем от много други обекти на руска територия.

Военноморските сили на Украйна съобщиха за навлизането на 4 ракетоносача в Черно море. Така към 6 часа на 7 октомври потенциалният залп на ракетите "Калибър" е до 24 ракети и очакванията са за въздушна атака по територията на Украйна. Според анализи до този момент ракетите "Калибър" не представляват заплаха за системите на ПВО на Украйна и Русия ги използва по-скоро за "отвличане на вниманието".

ВВС на Украйна отбелязаха няколко групи дронове към Киевска, Одеска, Сумска и Черкаска област, авиационни бомби в Харков и Суми, както и няколко ракети, изстреляни по различни направления, чийто брой и нанесени поражения се уточняват.

Въздушната тревога продължава и в ранните часове на 7 октомври* и ВВС на Украйна съобщава за изстреляна ракета "Кинжал" към Старокостянтинив и по Киев, където се намира военно летище. Това е третата атака със свръхзвукови ракети към този район за последните няколко седмици и вероятно целта, която преследват руснаците са изтребителите F-16. Първите бройки Украйна получи от Нидерландия и очаква близо 80 самолета от този тип от западните си съюзници, част от които ще бъдат доставени след две години.

Подземни тунели помагат на руснаците в настъплението им в Харковска област

Въпреки че атаките намаляха съществено в последния месец, руснаците не се отказват от настъплението си в Харковска област. Украинските военни коментират, че руснаците използват подземни тунели, за да се придвижват и опитат да превземат позиции из Вовчанск, едно от частично окупираните места в областта. Това не е нова тактика, посочват още участниците в битката за Харков в единния новинарски канал. Според тях подобни тунели е имало и около Авдиевка през лятото на 2023 година.

За изкопани тунели съобщи и украинското военно разузнаване, след като си върна контрола върху химическия завод във Вовчанск. Тогава от ГУР коментираха, че за изкопаването на тунелите са използвани военнопленници и наказани руски военни.

По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през изминалото денонощие в Харковска област е имало шест атаки към Вовчански и Старица. Военните съобщават и за извършена ротация край Хлибоке, като напред са изпратени недобре подготвени военни, но с добро оборудване, включително и средства за радиоелектронна борба за защита от дронове.

Най-горещото направление и в 956-ия ден от началото на войната остава Покровск, където са регистрирани 21 бойни сблъсъка, като най-ожесточени са около Мирнохрад, Лисивка и Селидове. В Курахивското направление атаките през миналото денонощие са 18, като руснаците атакуват към Цукурине, Хеорхиевка, Олександривка, Костянтинивка и Новоселидовка. Според украински военни руснаците се готвят за механизирана атака към Селидове и към Покровск в следващите седмици.

Интензивни обстрели с бойна авиация са извършени над Торецк. Регистрирани са и 17 атаки към града и към Шчербинивка в това направление. Активни са действията на руснаците още и в Лиманско и Купянско направление, но без видим напредък. Продължават опитите за превземането на Часов яр.

Като цяло ВСУ регистрира 141 директни сблъсъка, 86 въздушни удара, при които са използвани 109 авиационни бомби, и повече от 650 дрона камикадзе. След кратко затишие през миналата седмица отново започват да се увеличават използваните артилерийски снаряди - към 4500 през миналото денонощие след малко над 5000 ден по-рано.

Според Центъра за борба с дезинформацията малка група севернокорейски военни са в Донецка област и помагат за подобряването на качеството на севернокорейските снаряди. Според източници на The Times Пхенян доставя на Русия 3 млн. артилерийски снаряди - около половината, които Русия използва за година. Част от тях са некачествени, но все пак дават предимство на руснаците.

Два месеца от началото на Курската операция

На 6 октомври се навършиха два месеца от началото на Курската операция, отбеляза в своето вечерно обръщение украинският държавен глава Володимир Зеленски. "Украинците доказаха, че могат да пренесат войната на територията на Русия и с достатъчната подкрепа от нашите партньори ще можем да притиснем Русия по начин, който да покаже на Русия, че няма да спечели нищо от войната", коментира още той.

Операцията на украинците в Курска област продължава, но без данни за сериозен напредък и за двете воюващи страни. Украинците напредват към  Любимовка и Плехово, около което се водят по-интензивни боеве. ВСУ съобщава за пуснати повече от 20 авиационни бомби по украинските позиции на руска територия.

"Кралят на войната" се завърна

Руснакът Виктор Бут отново преговаря за продажбата на оръжия, сочи източник на The Wall Street Journal. Оръжейният търговец, вдъхновил холивудския хит "Кралят на войната", беше арестуван в САЩ през 2008 година за незаконни продажби на оръжия в Африка, Близкия изток и Южна Америка. През 2022 година Бут беше разменен за баскетболистката Бритни Грайнър, която беше в руски арест по обвинения за наркотрафик.  

Според WSJ сега той е участвал при преговори за доставка на оръжия на хутите в Йемен. Представители на организацията са били в Москва през август. Първите доставки от Русия към Йемен включват автомати "Калашников" и са планирани за октомври през пристанището Ходейда. Хутите са преговаряли и за противотанкови ракети и противовъздушна отбрана, сочат още данните на европейско разузнаване, които са цитирани в статията.

Изданието припомня, че преди две години съветникът за националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан коментира, че рисковете, свързани с освобождаването на Бут са "приемливи".

* Информацията е актуална към 10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още