fallback

Румен Радев след КСНС: Към момента няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток

Набелязани са мерки за повишаване на сигурността

13:53 | 04.10.24 г.

Към момента няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток. Повишава се рискът от миграционни потоци и извършване на терористични атаки. Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което бяха обсъдени рисковете за България в контекста на конфликтите в Близкия изток.

"Присъединяваме се към призивите на международната общност за деескалация, за въздържане от употреба на сила и за недопускане въвличането на други държави, което би било заплаха не само за регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че е неотложно незабавното прекратяване на бойните действия и полагането на допълнителни усилия за диалог и намиране на мирен изход от ситуацията, базиран на международното право", заяви президентът.

При необходимост да се засилят превантивните мерки за недопускане на терористични заплахи, също и да се актуализира Националният план за превенция на тероризма, допълни още Радев.

Ще бъде засилено сътрудничеството с партньорски служби за сигурност. "Трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност. Член 59 от Конституцията гласи, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин", призова той. 

"Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност. Обединихме се около позицията, че гарантиране на сигурност в свят с голяма динамика на геополитическите процеси е основна задача на държавното ръководство и изисква усилие за развитие на всички елементи от системата за националната сигурност - службите, МВнР, МО, въоръжени сили и дори отбранителната индустрия. На тях разчитаме да действат адекватно при криза“, заяви президентът.

Консултативният съвет за национална сигурност беше свикан след ескалацията на напрежението в Близкия изток. В съвета участваха премиерът, председателят на Народното събрание, министрите на външните и вътрешните работи, на отбраната и финансите, службите за сигурност и парламентарните сили.

В сряда служебният премиер Димитър Главчев свика Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток. Беше решено да се създаде организиран щаб, който да следи отблизо ситуацията в Близкия изток.

Потенциално има опасност от мигрантска вълна, към момента потоците са в нормалния си размер. Това каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. По думите му структурата на бежанските потоци е предимно хора от Афганистан, Сирия и Мароко.

Изпълняваме мерките още преди да се случи тази криза, посочи Главчев, цитиран от БТА. Той заяви, че службите дават своевременна информация.

Относно евакуацията на български граждани от Иран премиерът каза, че страната ни има готовност за нея, но никой още не е изразил желание. Българите в Иран са между 45-50 души, предвидено е и за тях евакуация.

Днес ще бъдат евакуирани 10-12 души от Ливан, останалите 16 утре с полет на канадските авиолинии до Истанбул, а от Истанбул ще пътуват до България с автомобили от генералното консулство. По думите на премиера утре ще приключи първият етап на евакуация на българските граждани, пожелали евакуация от Ливан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още