fallback

Украйна вече произвежда по 15 гаубици "Бохдана" на месец, Русия пести снаряди

Русия превзе по-голямата част от Вухледар

07:41 | 02.10.24 г. 5

25 пъти по-голям е капацитетът за производство на боеприпаси в Украйна сега спрямо 2022 година, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в реч при откриването на Международния форум на отбранителната индустрия в Киев. Той отбеляза, че за първи път Украйна произвежда серийно 155-мм артилерийски снаряди, както и други украински разработки като новата ракета дрон "Паляница" и различните видове далекобойни и морски дронове.

Страната има капацитет за производството на 4 млн. дрона годишно, каза украинският държавен глава и припомни за направен успешен тест на балистична ракета, но без да дава повече подробности. "Всеки може да види и как работят нашите "Нептун" (противокорабни ракети, които бяха модернизирани - б.р.), допълни той.

Украйна вече произвежда по около 15 самоходни гаубици "Бохдана" на месец и с помощта на западните си партньори вече и сама ремонтира и поддържа западната техника, включително бронираните машини Marder. Украйна започна да разработва своята гаубица през 2014 година, когато Русия анексира Крим. Тя използва снаряди по стандарта на НАТО - 155-мм.

"Работим над това Украйна да осигури изцяло всичко необходимо за нашите Bradley и други видове техника, която да помогне на нашите военни да удържат фронта и да изпълнят жизненоважни за цялата държава заповеди", заяви още Зеленски.

Интензивността на бойните действия се забавя

Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 951-я ден от началото на пълномащабната война показват известно забавяне на интензивността на бойните действия. Регистрирани са 155 бойни сблъсъка, 68 въздушни удара, при които са използвани 124 авиационни бомби, както и към 450 дрона камикадзе. В нощта срещу 2 октомври бяха обстреляни енергийни съоръжения в Сумска област. Атакувани са и други цели в приграничните с Русия зони.

Руснаците са използвали 3800 артилерийски снаряда по позиции на фронтовата линия и в близките населени места, което е доста под средното (към 5000) за последните седмици. Украински военнослужещи отбелязват в последните дни, че има сигнали, че руснаците пестят снарядите - през зимата съотношението при изстреляните снаряди беше 1 към 8 и дори 1 към 10 в полза на руснаците, но сега то е намалено до 1 към 3, или дори 1 към 2. 

Има данни и за недостиг на бронирана техника и в социалните мрежи има видеа, показващи руски части, придвижващи се с необичайни средства - колички за голф, мотори и дори електрически тротинетки.

Активни остават руснаците около Покровск, сочат още данни на ВСУ. В това направление през миналото денонощие са отчетени 25 атаки към Миролюбивка, Елизаветивка и Лисивка. Руски военни кореспонденти съобщават за натиск към Селидове и Цукурине.

В Курахивското направление атаките са 25 - към Хеорхиевка, Костянтинивка и Катеринивка.

Интензивни са боевете край Лиман и Купянск, където има съобщения за окупиране на Андриевка. С помощта на бойната авиация руснаците продължават щурма си към Торецк, както и към Часов яр.

След краткото увеличаване на атаките в Харковска област ВСУ съобщава за шест опита за пробив към Вовчанск и Старице и допълва, че ситуацията е контролирана.

В Курска област украинското настъпление продължава към Нови пут, Веселойе и Медвежие, има данни за напредък към Коренево. Центърът за отбранителни стратегии съобщава за отблъснати атаки към Плехово, където руските части са се натъкнали на собствените си защитни съоръжения.

ВВС на Украйна съобщава за изстреляни 32 дрона към различни части на страната в ранните часове на 2 октомври. Унищожени са 11 от тях - над Сумска, Одеска и Кривохрадска област. 10 дрона са неутрализирани със средства на радиоелектронната борба, а четири са се насочили към територията на Русия. Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени шест дрона над Белгородска област в нощта срещу 2 октомври.

Русия превзе по-голямата част от Вухледар

Русия е превзела по-голямата част от Вухледар - украинските защитници контролират малка част от града. За това свидетелстват множество съобщения в социалните мрежи и геолокализирани данни. Според изявления на военните от 72-а бригада "Черните запорожци", които защитават града вече втора година, заповед за тяхното изтегляне няма. Според Института за изучаване на войната (ISW) по-голямата част от защитниците вече са извън града.

Руските военни кореспонденти съобщават, че след Вухледар боевете сега се пренасят към съседното населено място - Водяне, и към Катеринивка. Според други наблюдатели обаче Русия едва ли ще успее да постигне бърз стратегически напредък към другите крепости, сред които Краматорск, Селидове, Словянск, Покровск и Курахове, който да доведе до срив на фронта в Донецка област.

Руски атаки към Вухледар бяха регистирирани още през пролетта на 2022 година. Високите сгради в града обаче бяха превърнати в удобни позиции за украинците. В последните месеци Вухледар беше унищожен от бомбардировки. Градът е малко встрани от основното направление - на 30 км от Покровск, но според украинските анализатори контролът върху него ще има ефект върху бойните действия на юг.

Русия трупа защитни съоръжения около Кримския мост, част от тях бяха разрушени от бури

Русия продължава да изгражда защитни съоръжения срещу морски дронове около Кримския мост, след като част от тях бяха разрушени от бури в предишните месеци. Това показват сателитни снимки от Maxar Technologies, публикувани от Business Insider. Символичният мост беше атакуван на няколко пъти с морски дронове през миналата година и претърпя известни поражения. След това Русия започна да изгражда стени от стари баржи около основите, а сателитни данни от последните дни показват увеличаване на броя на баржите около моста.

Сателитните снимки разкриват, че Русия изгражда не само морска защита на моста, но и своеобразен въздушен щит - виждат се две системи "Панцир" около съоръжението, а през септември журналисти съобщиха, че Русия превръща о. Тузла в Азовско море в защитен пост на моста.

По Кримския мост се движат част от доставките за фронтовата линия, което го прави и желана цел за украинците. Business Insider отбелязва, че ролята на моста за логистиката на руската армия намалява и разрушаването му днес би имало по-скоро символично значение.

През лятото украинските военни унищожиха фериботните връзки между Русия и полуострова, които също се използваха основно за военни доставки.

Увеличават се цивилните жертви на войната

С 45% се увеличават цивилните жертви на войната в периода 1 юни - 31 август, спрямо предходния тримесечен период 1 март - 31 май, сочат данните на Върховния комисариат за правата на човека към ООН. Според тях през летните месеци са загинали 589 украинци и 2685 са ранени, което е отражение на засиления ракетен обстрел на руснаците по градовете в страната.

Агенцията има данни и за нарушаване на правата на военнопленници, които Русия задържа. Геолокализирани данни преди ден пък показаха разстрела на 16 украински военни, които искат да се предадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още