fallback

JSOW може да "прескочат" червените линии на Запада за удари по Русия*

В последната седмица Русия е използвала повече от 900 авиационни бомби по територията на Украйна

07:40 | 30.09.24 г. 9

По време на посещението си в САЩ украинският президент Володимир Зеленски не получи официално разрешение за удари по територията на Русия с далекобойни западни ракети. Докато беше във Вашингтон обаче, САЩ анонсираха нови пакети с военна помощ, в които една позиция привлече вниманието на оръжейните експерти - боеприпаси "въздух-земя". Терминът се използва за първи път в съобщенията на Пентагона за предоставяната помощ за Киев.

Според наблюдатели това са високоточните бомби JSOW, чийто обсег е около 40 км. Те обаче вече имат разработен от самия производител - Raytheon, метод за увеличаване на далекобойността до 550 км, което превръща тази бомба в ефективно и евтино (350 хил. долара) далекобойно оръжие.

Украинското издание Defense Express отбелязва, че чисто хипотетично тези бомби могат да бъдат модернизирани на територията на Украйна чрез добавянето на реактивен двигател и украинските системи за насочване, разработени за далекобойните дронове, преминаващи успешно противовъздушната отбрана на Русия. Това прави резултата произведен в Украйна боеприпас, който заобикаля ограниченията на Запада по отношение на "червените линии" за удари по територията на Русия, смятат експертите.

Бомбите JSOW могат да бъдат използвани на изтребителите F-16.

В момента най-ефективното оръжие на Русия са модернизирани авиационни бомби от Втората световна война. Ежедневно позиции на фронтовата линия и населените места в близост до линията на фронта са обстрелвани с тези бомби, като самите носители - самолетите Су-34, остават на руска територия, тоест недосегаеми за системите за ПВО заради западните ограничения.

Само през миналото денонощие Русия изстреля 146 авиационни бомби, сочи справката на Генералния щаб на ВСУ. В своето вечерно обръщение за 949-ия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски отбеляза серия от удари с авиационни бомби по Харков, Суми и в Донецка област, като има поражения по жилищни сгради, енергийна инфраструктура и здравни заведения.

Зеленски посочи още, че Русия е използвала повече от 900 авиационни бомби, над 300 дрона и около 40 ракети от различен вид по цели в Украйна през миналата седмица.

Украинският военен анализатор Олександър Коваленко отбеляза преди дни, че Русия продължава да работи по модернизацията на тези бомби и обсегът им вече е 80 км - вече бяха регистрирани и първите удари по град Запорожие.

Уверенията на Киев са, че ако получат разрешение да използват далекобойните ракети, които вече притежават - ATACMS и Storm Shadow, то целите ще бъдат военни обекти и предимно авиобази, използвани за ударите с авиационни бомби.

Дронове атакуваха Киев в продължение на повече от пет часа

Повече от пет часа продължи противовъздушната тревога в украинската столица заради масирана атака с дронове рано тази сутрин, съобщават местните власти. Дроновете са били изпращани на вълни и от различни посоки, точният им брой се уточнява, но няма паднали отломки в рамките на града.

От ВВС на Украйна съобщиха за свалени 67 бойни дрона над територията на цялата страна в ранните часове на 30 септември. Още четири са били неутрализирани чрез средствата за радиоелектронна борба. В сутрешната въздушна атака Русия е използвала общо 73 дрона, една балистична ракета "Искандер - М", една ракета Х-59/69 и една Х-31.

Военните съобщават и за унищожаването  на ракетата Х-59/69, която е била изстреляна от окупираните части на Запорожката област.

Преместен на нова позиция е командирът на 72-ра бригада, която защитава Вухледар

"Благодаря, че бяхме заедно", написа във Facebook командирът на 72-ра бригада "Черните запорожци", която защитава Вухледар, Иван Виник. Според съобщения на Оперативно командване "Север" още от 20 септември Виник е назначен на по-висока длъжност, която обаче не се уточнява, и затова е преместен. През лятото също беше повишен един от командирите на фронтовата линия, за когото по-късно се коментираше, че не е бил съгласен с операцията в Курска област.

В последните дни руските военни увеличиха натиска си към Вухледар, обкръжавайки населеното място от три страни. Имаше съобщения, че защитниците на града се подготвят за евакуация, които обаче по-късно бяха отхвърлени. Според военни анализатори градът може да устои, ако успее да запази линиите си за снабдяване от север. В града са останали още няколко високи сгради, които са превърнати в укрепления на украинската армия в последните две години.

През миналото денонощи в района са фиксирани 17 атаки по позиции във Вухледар, Богоявленка, Катеринивка и Елизаветивка.

Най-горещата точка на фронта остава Покровск. В това направление са регистрирани 28 бойни действия, а в обвързаното с целта за превземане на Покровск Курахивско направление още 25. Руските части опитват да обкръжат Селидове с малки щурмови групи, които избягват фронтален сблъсък със защитниците на населеното място. Геолокализирани данни показват напредък към жп линията край Селидове.

Активни са бойните действия в Лиман и Купянск. Украинският Център за отбранителни стратегии отбелязва, че руснаците отново използват бронирана техника в тази част от фронтовата линия. В атаките обаче са включени недобре подготвени войници, което ограничава ефекта.

Русия заяви, че е окупирала Макиевка в Лиманското направление, без видими доказателства за това.

В Харковска област са регистрирани три атаки - към Вовчанск. Има информация за използване на авиационни бомби в завода за агрегати, който наскоро ГУР съобщи, че е освободен. В момента той се намира в т.нар. "сива зона", тоест не е ясно кой го контролира, уточняват от Института за изучаване на войната (ISW).

Като цяло през миналото денонощие ВСУ отчита общо 153 бойни сблъсъка. Използвани са 4400 артилерийски снаряда по позиции на ВСУ и в близките населени места, което е малко под средното през последните дни, както и повече от 600 дрона камикадзе.

Украйна продължава операцията си в Курска област

Украйна продължава операцията си в Курска област и геолокализирани данни показват напредък в Глушковски район - на северозапад и запад към Веселойе, като изглежда са превзели част от населеното място. Руски военни кореспонденти съобщават за атаки на украинците на югоизток от Коренево - край Любимовка и Кремянойе, както и на север от Суджа - край Погребки, Камяшевка и Черкаскойе поречнойе.

Русия опитва да напредне в зоната, контолирана от Украйна, с помощта на бойната авиация. От ВСУ съобщават за 21 въздушни удара на руските военни с 30 авиационни бомби по територията на Курска област. Руснаците контраатакуват около Любимовка, Дарино и Николаево-Дарино, както и на юг от Суджа - към Плехово, но без явен напредък.

Украинските дронове поразиха още един военен склад в Русия

При атаката в нощта срещу 29 септември дронове са поразили още един военен склад - край Котлубан, Волгоградска област, потвърдиха от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Според разпространената информация в навечерието на удара в склада са били доставени ирански ракети.

Операцията е проведена съвместно с военното разузнаване (ГУР) и Службата за сигурност на Украйна (СБУ). След ударите с дронове на мястото се наблюдава пожар и детонации, допълват още военните. Сателитни снимки показват, че дроновете са поразили северозападната част на съоръжението, но то не е напълно разрушено.

Това е четвъртият склад с боеприпаси, ударен с дронове през последните десетина дни. Преди това беше разрушен един от най-големите складове - край Торопец, Тверска област. Детонациите тогава бяха толкова мощни, че предизвикаха серия от земетресения с магнитуд от 2 до 2,8 степен по скалата на Рихтер.

Руското Министерство на отбраната съобщи за унищожени 125 дрона в атаката срещу 29 септември. Местните власти в няколко от засегнатите райони съобщиха за пожари на сухи треви, подпалени от отломките от дроновете. Освен за поражението на склада има данни и за удари по две военни летища - в Ейск (Краснодарския край) и в Милерово (Ростовска област).

Данни на НАСА показват пожари във и около базата в Ростовска област, отбеляза Defense Express. Анализаторите отбелязват, че щетите не могат да бъдат оценени - дроновете се движат по-бавно от ракетите и това дава достатъчно време самолетите да бъдат вдигнати във въздуха и защитени.

* Информацията е допълнена с данни за въздушната атака над Киев в сутрешните часове

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още