fallback

Ще успее ли Зеленски да получи разрешение да използва американски ракети по цели в Русия?

Украинският президент използва заседанието на ООН в САЩ, за да лобира усилено за военна помощ, посочи Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество

15:03 | 26.09.24 г. 2

Най-вероятно до изборите в САЩ няма да има съществена промяна по отношение на подкрепата за Украйна. Тази прогноза направи Пламен Димитров, член на управителния съвет на Българско геополитическо дружество. в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Според анализатора Володимир Зеленски търси две неща - повече оръжие и боеприпаси от Съединените щати за Украйна, и второто е да използва вече наличните далекобойни оръжия срещу цели на територията на Русия.

„От доста време Украйна се стреми към тези две цели, а сега Зеленски използва случая, че има заседание на ООН и по този повод е в САЩ, за да лобира усилено в полза на тези две цели. Неслучайно Тръмп го нарича "най-добрият търговец и продавач" на света, защото той се справя до сега доста успешно със задачата да мобилизира помощ за Украйна“, коментира Димитров.

Той напомни, че и сега президентът на Украйна работи в тази посока и даде пример с посещението му във военен завод, който произвежда боеприпаси, които да се доставят по-късно в страната му. Геополитикът посочи, че Зеленски лобира и сред конгресмените в Конгреса, защото е наясно, че не само от Белия дом зависи външната политика на САЩ, още повече, че „там сега има един президент, който скоро си отива от политическата сцена“.

"Това са целите на Зеленски – ще видим колко успешно ще бъдат постигнати. Възможно е преди да приключи мандатът на Байдън Украйна да получи разрешение, ако не напълно, то поне частично да използва американски ракети срещу цели на територията на Русия", смята Димитров.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още