fallback

Путин промени мнението си и отново заплаши Запада с ядрен удар

Руският президент анонсира промени в ядрената доктрина на страната му с ясен сигнал за съюзниците на Украйна

23:10 | 25.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Само ден, след като обяви, че Русия не се нуждае от ядрени ракети, за да победи Украйна, руският президент Владимир Путин съобщи, че Москва променя ядрената си доктрина и отново заплаши Запада с използването на ядрени ракети. По време на заседание на Съвета за сигурност по ядреното сдържане, протоколни кадри от който бяха разпространени от Кремъл, той коментира, че има промяна в геополитическото положение и са се появили нови източници на заплаха за сигурността на Русия и съюзниците.

По тази причина Кремъл вече ще смята за допустим отговор с ядрена ракета на използването на конвенционална ракета по нейна територия от неядрена държава, но подкрепена от ядрена държава.

Като мотив за такъв отговор ще бъде смятана достоверна информация за планирано масирано въздушно-космическо нападение, използване на  крилати ракети, дронове или други летателни апарати, пресичане на границите на Русия или Беларус, които създават "критична заплаха" за суверенитета, анонсира още руският държавен глава и допълни, че при такива ситуации Москва ще решава как и дали да използва ядрен отговор.

Изявленията на Путин имат ясен адресат - САЩ, Великобритания и Франция, които подкрепят Украйна в битката ѝ с руската агресия. В последните месеци усилено се говори за разрешение за ползването на далекобойни западни ракети - британските Storm Shadow или американските ATACMS по цели на територията на Русия. Въпреки изявленията, че по принципите на международното право Украйна може да нанася удари по военни цели на територията на държава агресор, досега съюзниците на Киев отказват разрешение за удари по руски цели с тяхно оръжие.

Украйна използва своите дронове и в последните дни бяха отчетени някои значими операции, сред които разрушението на три мащабни склада за боеприпаси - два в Тверска област и един в Краснодарския край.

За ядрени заплахи говори и президентът на Украйна в ООН. Преди ден той посочи пред членовете на Съвета за сигурност, че Украйна има информация, че Русия готви удари по ядрените централи в страната. Тази вечер (25 септември) пред Общото събрание той поясни, че в Киев има разузнавателна информация за планирани обстрели по енергийни съоръжения, захранващи ядрените електроцентрали и осигуряващи охлаждането на реакторите.

Зеленски посочи, че през март 2022 г. е получил "един от най-ужасяващите доклади" за тази война досега - за директен обстрел с танкове на Запорожката АЕЦ, която няколко дни по-късно беше окупирана от Русия.

Той посочи още, че почти всички въглищни централи в Украйна са разрушени, има поражения и по голяма част от водните централи. "Това е подготовката за зимата на Путин - с надеждата за изтезание на милиони украинци - обикновени семейства, жени, деца, обикновени градове и села. Путин иска те да живеят в мрак и студ тази зима, принуждавайки Украйна да страда и оцелява", каза Зеленски от трибуната на ООН.

Радиацията не признава граници и много държави могат да пострадат, ако се стигне до инциденти с украинските ядрени централи, каза още украинският държавен глава.

По време на речта си Зеленски посочи, че ООН не може да направи много за мира в Украйна, защото "твърде много зависи от ветото на Съвета за сигурност" и посочи, че формулата за мир, разработена от неговата държава, може да поеме тази роля, защото мирната конференция в Швейцария е показала, че участващите в нея повече от 100 държави са равни - независимо от мястото и големината си и никой не е имал право на вето и блокиране на решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 26.09.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още