fallback

"Дракон", "Бобър" и неизвестен засега звяр - новите оръжия на Украйна*

Краят на войната е по-близо, отколкото ни се струва, коментира украинският държавен глава Володимир Зеленски

07:34 | 24.09.24 г. 35

В последната година Украйна е увеличила в пъти производството на оръжия, сочат заявките на властите в страната. В средата на септември бившият министър на специалната индустрия Олександър Камишин, днес съветник в Офиса на президента, съобщи, че в страната вече е започнало серийното производство на 155-мм артилерийски снаряди. Преди това беше съобщено за ръст на производството до поне десетина бройки на месец на самоходната гаубица "Бохдана", чиято разработка започна през 2014 г.

Тече и процес по модернизация на противокорабните ракети "Нептун".

Но едни от най-чаканите разработки са на далекобойни ракети и дронове, с чиято помощ Украйна може да обърне хода на войната. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров коментира преди дни в общия новинарски канал, че пари за тези проекти са намерени. Обикновено производителите са малки компании и технологични стартъпи, които получават правителствена подкрепа, а не централизирано държавно производство.

 Според анализи именно една от най-новите придобивки на украинската армия - ракетата дрон "Паляница", е "отговорна" за мащабните разрушения на складове за боеприпаси на територията на Русия. В един от тях в Тверска област по данни на естонското разузнаване вероятно са се съхранявали 30 хил. тона боеприпаси, покриващи нуждите на руската армия за 2-3 месеца.

Сред другите версии на анализатори причина за удара е масирана атака от над 100 дрона по съоръженията.

На бойното поле се появиха и някои нови дронове, получили "екзотични" имена. Сред тях са "Дракон"-ите, които поразяват целите си със запалима смес, "Бобър", на когото се приписват масираните удари по рафинерии и петролни бази през пролетта и който според разработчика си и съобщените резултати изминава 800 - 1000 км, както и украинският Shahed - "Лютий", който също порази няколко далечни цели през последните месеци.

Едни от най-успешните дронове на Украйна са и "Баба Яга", който могат да носят различни видове снаряди на разстояние до 10 км и са в помощ на фронтовата линия, и морските Sea Baby, Stalker (транспортен дрон) и "Магура", които помогнаха (на ракетите Storm Shadow) да бъде създаден украинският коридор за износ в Черно море.

Министърът на цифровизацията Михайло Федоров загатна в началото на септември за очаквана скоро още една иновация - изкуствен интелект, който да управлявлява едновременно рояк от дронове без контрол от оператор.

През август украинският президент Володимир Зеленски пък съобщи за успешен тест на украинска балистична ракета - засега по-скоро "неизвестен звяр", за когото анализатори гадаят дали е разработката "Паляница", модификация на ракетите "Грим" или нещо друго.

Първо "не" в Ню Йорк за удари по територията на Русия със западни далекобойни ракети

Германия няма да промени позицията си относно използването на далекобойни ракети на територията на Русия, съобщи канцлерът Олаф Шолц след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски. Двамата са в Ню Йорк за участие в 79-то Общо събрание на ООН.

Снимка: President.gov.ua

"Това противоречи на моята лична позиция. Ние няма да го направим и имаме много добра причина за това", коментира още Шолц, цитиран от ntv. В социалните мрежи той не даде подробности за срещата, а сподели публикацията на Зеленски за срещата с кратък коментар: "Рамо до рамо. Оставаме единни".

В Ню Йорк украинският лидер започна своя маратон в опит да събере подкрепа за своя мирен план. Според коментара му от срещата с Шолц двамата са обсъдили резулатите от първата мирна конференция в Швейцария и подготовката на втората. Зеленски разговаря още с генералния секретар на Организацията на американските държави, обединяваща 35 държави от Северна и Южна Америка, президента на Парагвай Сантяго Пеня, премиерите на Индия Нарендра Моди и на Япония Фумио Кишидо, както и с представители на Конгреса.

Очаква се по-късно днес (24 септември) украинският държавен глава да се обърне към участниците в 79-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк и да продължи срещите си със световните лидери. Визитата на Зеленски започна с посещение на завод за боеприпаси в Пенсилвания.

Вероятно кулминацията на неговите усилия ще бъде срещата с Джо Байдън в Белия дом, планирана за 26 септември, на която американският президент ще бъде запознат с подробности от мирния план на Украйна.

Според медийни публикации част от стратегията са далекобойни удари по територията на Русия. Украйна все още може да получи "зелена светлина", дори и без съгласието на Берлин, ако САЩ позволи използването на система за насочване на ракетите Storm Shadow, за които има данни, че Лондон е готов да позволи да бъдат използвани по територията на Русия.

"Краят на войната е по-близо, отколкото ни се струва", коментира в интервю за предаването "Добро утро, Америка" на ABC Зеленски и допълни, че неговият план е "мост", който да помогне за дипломатическите усилия за края на войната. Той зависи от укрепването на военните сили на Украйна, което всъщност ще принуди Русия по дипломатически път да се изтегли.

Украйна съобщи за нов пробив на границата с Курска област

Операцията на Украйна в Курска област се разгръща и командването на десантните части на Украйна съобщи за нов пробив на границата. Публикувано видео показва преодоляване на защитни инженерни съоръжения и поставени мини в пригранична зона, но без да бъде уточнено къде точно е пробивът, или кога. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е пресечен опит за ново преминаване на границата, но също без повече подробности.

Геолокализирани данни обаче показват настъпление на украинците на ют от Веселойе ( югоазапад от Глушково). Руски военни кореспонденти потвърждават и атаки около Нови пут и Медвежие (на юг от Глушково), както и край Коренево и Любимовка, Дарино и Николайево - Дарино и около Малая Локня. Руската контраофанзива в областта няма напредък, сочат още данните.

В началото на август Украйна изненаващо навлезе на територията на Русия и досега държи под контрол над 1000 кв. км площ в Курска област. По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в опитите си да изтикат украинските части руснаците обстрелват собствените си населени места с авиационни бомби.

Русия използва по средно около 100 авиационни бомби на територията на Украйна всеки ден. Тяхната точност е малка, но това се компенсира от голямата разрушителна сила.

Модернизация, която постави GPS-насочване и крила на бомбите от Втората световна война, с което увеличи далекобойността им, доведе до рязка промяна на фронта от пролетта на 2024 г. Това е една от причините, заради които Киев настоява за позволение за удари по територията на Русия със западни ракети - мисията им ще бъде унищожаване на авиобазите в близост до границата, от които излитат самолетите, натоварени с авиационни бомби.

Самите самолети също често не навлизат на територията на Украйна, след като далекобойността на ракетите беше увеличена до 70 км.

Русия опитва да обгради Вухледар

От началото на 2023 г. Русия търси начин да пробие защитата на Вухледар и според публикации на руски военни анализатори се опитва да обгради града. По данни на Forbes засега защитните съоръжения (мини), както и използваните дронове и артилерия успяват да блокират настъплението. Слабото място е Водяне и руските части настъпват в тази зона, допълва изданието.

През миналото денонощие в района на Вухледар са регистрирани осем атаки.

Най-горещата точка остава Покровското направление, където е имало 30 атаки - основно към Воздвиженене, Маринивка, Миролюбивка, Новохродивка и Зелене поле. Руските части имат напредък на изток и югоизток от града. В Курахивското направление боевете са 21 и руснаците опитват да приближат Цукуриново, Хеорхиевка и Костянтиновка.

Активни са действията и в Лиман и Купянск, като има връщане на украински позиции на северозапад от Сватове. Руските части обаче са навлезли в  Макиевка и Невске, както и опитват да окупират Новолюбивкае в Лиманското направление.

В Харковска област са регистрирани две атаки около Липци и Тихе, а руски и украински военни наблюдатели съобщават, че в този район руските войски минават в защита. Украинският Център за отбранителни стратегии съобщава и за разполагане на части на "Щорм - Z" и на бивши военни от ЧВК "Вагнер" в района. Не спират опитите за превземането на Торецк, където са регистрирани 15 атаки, както и на Часов яр с пет отбити щурма през миналото денонощие.

Като цяло ВСУ отчита 143 бойни сблъсъка, придружени от 72 въздушни удара със 113 авиационни бомби. Руснаците са използвали близо 1400 дрона и повече от 5000 артилерийски снаряда по позиции на украинците на фронтовата линия и близките населени места.

Данните на Военноморските сили на Украйна показват, че в момента в Черно море има само един кораб на бойно дежурство, който обаче не е ракетоносител. В Азовско море липсват руски бойни кораби.

Централна и Северна Украйна е под масиран обстрел с дронове

ВВС на Украйна съобщава за нова масирана атака с 85 въздушни цели основно срещу обекти в Централна и Северна Украйна. Свалени са 66 от 81 изстреляни дрона, а 13 са дезактивирани със средствата за радиоелектронната борба. Военните предупреждават гражданите да не се доближават до съмнителни предмети. Освен дроновете в сутрешната атака са използвани още и две ракети Х-59, една балистична "Искандер - М" и една ракета от неуточнен тип, които вероятно са попаднали в целта си. 

Министерството на отбраната на Русия отчита свалени 13 дрона в ранните часове на 24 септември, основно над територията на Белгородска област (7). 

Украйна обвинява Русия за нарушения на морското право край Крим

Украйна потвърди жалбата си срещу Русия в Постоянния арбитражен съд в Хага относно нарушения на морското право и опит да държи под едноличен контрол Керченският пролив, пише Ройтерс.

Делото беше заведено още през 2019 г., когато започна строителството на Кримския мост. Според Украйна мостът умишлено е построен по-ниско, което не позволява преминаването на големи кораби между Черно и Азовско море.

По време на изслушване в Хага преди ден украинският представител коментира, че това е опит за превземане на Азовско море и Керченския пролив, а от своя страна Русия заяви, че жалбата е безпочвена.

* Информацията е допълнена с данни за въздушната атака над Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още