fallback

Макрон призовава за "нов международен ред" заради войната в Украйна

Според френския президент Европа трябва да преосмисли взаимодействието си с Русия

20:28 | 23.09.24 г. 11
Автор - снимка
Създател

Президентът на Франция Еманюел Макрон призовава за „нов международен ред“ на фона на продължаващата война в Украйна. Макрон коментира, че европейските лидери трябва да се подготвят за следвоенна реалност, която да преосмисли организацията на континента.

Макрон говори по време на „Срещата за мир“, организирана от католическата общност Sant'Egidio в Париж, предава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

„Трябва да сме достатъчно изобретателни, за да мислим за мира на утрешния ден, за мира в Европа в нова форма“, каза Макрон, като се застъпи за всеобхватна визия, която се простира отвъд настоящите структури на Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Той подчерта необходимостта от по-широк подход към сътрудничеството и изграждането на мира, особено по отношение на Балканите и географските реалности на Европа.

Държавният глава на Франция разкритикува съществуващите институции като ООН, Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) за това, че не отразяват адекватно съвременния свят. Френският президент заяви, че ще изрази загрижеността си пред Общото събрание на ООН, където ще се застъпи за глобални реформи за създаване на „по-справедливи“ и по-приобщаващи международни институции.

„Нашият днешен ред е непълен и несправедлив. Много от най-населените държави не са съществували, когато са се разпределяли местата“, добавя той.

Макрон подчертава, че Европа трябва да преосмисли взаимодействието си с Русия в светлината на продължаващия конфликт в Украйна.

Зеленски: Следващите месеци ще бъдат решаващи във войната между Русия и Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на посещение в САЩ за 79-тата сесия на Общото събрание на ООН.

На церемонията по връчване на наградите на Американската академия за постижения във Вашингтон Зеленски призова съюзниците на Киев да действат по-бързо и „да определят какъв ще бъде резултатът от войната“. „Следващите няколко месеца ще бъдат решаващи в пълномащабната война на Русия срещу Украйна“, коментира той.

„Ние трябва да бъдем по-бързи. Не трябва да губим следващите няколко месеца във война, за да не загубим следващите десетилетия“, коментира още той.

В САЩ Зеленски ще представи своя „план за победа“ пред американския президент Джо Байдън, кандидатите за президент Доналд Тръмп и Камала Харис и членовете на Конгреса.

От Москва междувременно коментираха, че ще проучат „плана за победа“ на украинския президент, когато бъде публикувана официална информация за него, съобщава Ройтерс.

„Смятаме, че не бива да се анализират медийни съобщения. Ако информация за това се появи в официални източници, ние, разбира се, ще я разгледаме внимателно. Там има много противоречива и ненадеждна информация по въпроса, така че сме много предпазливи по отношение на това“,  коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украински официални лица предполагат, че в крайна сметка Русия би могла да бъде поканена на среща на върха, на която да се обсъди разрешаването на конфликта съгласно новия план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още