fallback

Дания призова съюзниците да спрат да обсъждат "червените линии" на Русия и да действат

Путин никога няма да получи награда за принос към човечеството, смята украинският държавен глава Володимир Зеленски

15:10 | 23.09.24 г. 10
Автор - снимка
Създател

"Най-важната червена линия вече беше премината и това беше нахлуването на Русия в Украйна", коментира датският премиер Мете Фредриксен преди началото на Общото събрание на ООН, което започва на 24 септември. В интервю за Bloomberg отбеляза още, че е грешка, че съюзниците  дискутират "червените линии" на Москва и трябва да позволят на Украйна да нанася удари по територията на Русия с далекобойни ракети.

Според анализатори именно това е основната причина за тридневната визита на украинският президент Володимир Зеленски в САЩ. Тя вече започна с посещението на завод за артилерийски снаряди в родното място на президента Джо Байдън в Пенсилвания.

"Разбрах, че в този завод работят 400 души, но вие сте спасили живота на милиони украинци", каза Зеленски по време на посещението си в завода, в който се произвеждат 155-мм артилерийски снаряди за Украйна. Той отчете още, че с американската помощ Украйна устоява във войната с Русия.

Зеленски получи и награда от Американската академия за постиженията, организация, която от 60 години отбелязва постиженията в човешкото развитие. "Те могат да бъдат постигнати само в условията на мир", коментира украинският държавен глава по време на церемонията в Ню Йорк и посочи, че светът не може да си позволи да загуби дори и една битка с режимите, които ограничават свободата и бъдещето на децата.

Снимка: President.gov.ua

"Такава награда никога няма да бъде връчена на Путин  и такива като него, защото няма награда за убийсствата, за разрушените мечти, за държавите, които разрушиха", каза украинският лидер. Той посочи, че страната му се нуждае от победа и знае как да я постигне, коментирайки обаче, че светът няма много време и следващите месеци ще са съществени за войната в Украйна.

По време на събитието Зеленски беше категоричен, че Киев има план за край на войната и той ще бъде представен на президента Джо Байдън, Конгреса и на двамата кандидати за президент на САЩ - Камала Харис и Доналд Тръмп.

Според публикация на The Times причината за активността на Украйна в последните седмици е желанието на властите да се защитят от евентуална промяна на политиката при победа на Доналд Тръмп. Опасенията на Киев са да не бъде принуден да сключи неблагоприятно споразумение, притиснат с ограничаване на военната помощ.

Официално Москва коментира, че са "много сдържани" относно плана на Зеленски. Според говорителя на руското външно министерство Русия няма да участва в планираната втора среща за мир, както и в която и друга, на която се обсъждат предложения на Украйна. Москва е съгласна да бъдат обсъдени само идеите на руския президент Владимир Путин за край на войната, които включват отказ на Украйна от четирите анексирани през 2022 година области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, стана ясно от думите на Мария Захарова.

В момента Русия държи почти пълен контрол единствено над Донецка област и над Луганска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 23.09.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още