fallback

Бундесверът пристига в Литва за евентуално възпиране на Русия

Пълното разполагане на германската бойна бригада трябва да завърши до 2027 г.

18:40 | 10.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Литва и Германия постигнаха официално съгласие за разполагането на германска бойна бригада в Балтийската република, обяви на 4 септември литовският министър на отбраната Лауринас Касчунас, цитиран от "Болтик Нюз Сървис“ и ДПА. Предвидено е междуправителственото споразумение да бъде подписано на 13 септември. То ще регламентира използването на предоставената от Литва на Германия военна база, както и пристигането и придвижването на частите на Бундесвера в Балтийската държава.

По-голямата част от бригадата (80 процента), която по план трябва да наброява до 5000 души, ще бъде базирана на територията на полигона в гората Руднинкай в източния район Шалчининкай, а останалите военнослужещи от подразделението ще бъдат настанени предимно в град Рукла, в централната районна община Йонава.

Берлин планира да разположи бригадата в Литва до 2027 година, информира Литовското национално радио и телевизия (ЛРТ). Литовското правителство започна същинския етап от изграждането на базата за германската армия на 19 август в Руднинкай, предаде Ройтерс.

Базата за Бундесвера е мащабен строителен проект за над 1 млд. евро

До 4000 готови за бойни действия германски военнослужещи трябва да се поберат в базата в Руднинкай. Берлин се ангажира миналата година да разположи военни части в страната съюзник в НАТО и Европейския съюз, която граничи с Русия (с ексклава Калининградска област), припомни Ройтерс. Германският министър на отбраната Борис Писториус сравни това решение с изпращането на съюзнически сили в Западна Германия по време на Студената война за защита на Западна Европа в случай на съветско нападение.

Началникът на отбраната на Литва Раймундас Вайкснорас изчисли, че неговата страна ще изразходва над 1 милиард евро (1,10 милиарда долара) през следващите три години за изграждането и развитието на базата в един от най-големите строителни проекти в историята си. Това е "огромна инвестиция" за нация от 2,9 милиона души с брутен вътрешен продукт на стойност една десета от германския, каза Вайкснорас в кулоарите на церемонията за началото на строителните дейности. "Бригадата ще гарантира спокойствието на нашите граждани и ще играе ролята на възпиращ фактор по отношение на Русия", добави той.

Капсула на времето (послание за тези, които ще го отворят след време, с датата, на която трябва да бъде прочетено) беше заровена на мястото, където ще бъде изградена базата на германската бойна бригада в Литва по време на церемонията, посочи ДПА. Освен спални помещения в базата в Руднинкай, близо до столицата Вилнюс и само на 20 километра от границата с руския съюзник Беларус, се изграждат и сервизни помещения, складове за боеприпаси, ремонтни работилници и друго оборудване, както и стрелкови полигони с всякакъв размер, уточнява Ройтерс.

За едва около една пета от сградите в Руднинкай обаче има подписани договори за изпълнение на този етап, което поражда опасения, че няма да бъдат готови навреме, посочва агенцията. Литовският военен министър Касчунас заяви пред представители на медиите, че неговото ведомство ще възложи договори на изпълнители на проектите за останалата част от съоръженията до края на тази година, когато изтича мандатът му.

От друга страна германското правителство е поискало от парламента 2,93 милиарда евро, за да поръча 105 танка "Леопард 2 А8“, отчасти за базата в Литва, информира Ройтерс, като се позовава на поверителен проектобюджет, видян от репортер на агенцията през юни. Вътрешните борби за бюджета в многопартийната управляваща коалиция в Германия обаче застрашават обещанието на Берлин да модернизира армията си, отбелязва Ройтерс.

Литва на свой ред увеличи разходите си за отбрана до 3 процента от брутния вътрешен продукт тази година (при препоръчани от НАТО 2%), а правителството на премиера Ингрида Шимоните повиши данъците, за да подкрепи отбранителните нужди. "Ако не сме защитени ние, не са в безопасност и те“, каза Шимоните пред репортери на церемонията в Руднинкай, имайки предвид германците, посочва Ройтерс.

Освен министър-председателката, военния министър на Литва Касчунас и началника на отбраната на страната Вайкснорас на церемонията присъстваха и държавният секретар на германското министерство на отбраната Нилс Хилмер и висши началници от Бундесвера.

Командващият германските сухопътни войски още няма План Б, ако сроковете не бъдат спазени

Седмица преди оповестяването на предстоящото подписване на споразумението командващият сухопътните войски на германия Харалд Ганте посети Рукла, информира Литовското национално радио и телевизия. Той заяви по време на визитата си, че командироването на определената за разполагане в Литва германска бригада тече гладко и ще бъде обсъден всеки един резервен план, ако основният претърпи неуспех, допълва държавната медия на Балтийската република.

ЛРТ цитира съобщение на германски медии, че Вилнюс е информирал Берлин за невъзможността инфраструктурата, нужна за настаняването на бригадата и за прилежащото ѝ оборудване, да бъде готова навреме, което ще забави цялостното разполагане на тази част на Бундесвера до края на 2028 година или дори до началото на 2029 г.

Литовски представители обаче заявяват, че дейностите напредват в съответствие със зададения график, и че ако нещо не може да бъде изградено в срок, бригадата ще бъде разположена в съществуващата инфраструктура, ползвана от литовската армия, уточнява ЛРТ. Ганте обяви публично, че до сухопътните войски на Германия не е стигала информация, че Литва може и да не е готова да предостави необходимата инфраструктура навреме.

"Ще започна да мисля за План Б, ако План А не проработи. Ще действаме стъпка по стъпка“, заяви командирът пред представители на медиите в южния литовски град Рукла, окръг Каунас. "За момента нямаме никаква информация, която да ни наведе на мисълта, че План А няма да проработи. Но когато дойде време, трябва да сме гъвкави", каза още Ганте.

Служещите в Рукла германски войници от състава на подсиления Батальон на предна линия на НАТО (NATO Forward Presence Battalion) нямат никакви оплаквания, отбеляза началникът на германската пехота, пояснявайки, че основната цел не е да се осигурят "условия за луксозен живот“ за предвидената бригада.

"И двете страни имаме обща цел. И тя не е да осигурим условия да луксозен живот тук, в Литва. Става въпрос за възпиране, става въпрос за Русия. И трябва да сме способни да разположим танкова бригада в Литва, за да гарантираме свободата на страните от Запада – в това е въпросът“, заяви командващият.

Той инспектира намиращата се в процес на изграждане Зона за постоянна логистична подкрепа по време на посещението си в Рукла за нуждите на танковата бригада от Бундесвера. Тази технико-експлоатационна част ще бъде използвана за складиране и за поддръжка на повредена транспортна техника, оборудване, оръжия и боеприпаси. Изграждането на базата започна през август 2022 г. и трябва да бъде завършено в началото на идната 2025 година, посочва ЛРТ.

Строежът на Зоната за постоянна логистична подкрепа е финансиран от германското правителство, а строителният план е разработен от германска компания, като в проекта в ролята на подизпълнители участват 15 литовски строителни фирми. Изпълнител на проекта е Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване. Литва и Германия се договориха за трайно разполагане на германска бригада в Балтийската република предвид пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., припомня литовската държавна медия.

Германия обяви, че темпото на прехвърлянето на военнослужещите и бойната техника ще зависи от готовността на Литва да посрещне служителите на Бундесвера и техните семейства с подходящи условия за работа и живеене. Първите членове на командния състав на бригадата пристигнаха в Литва в началото на април тази година.

Очаква се тази година да пристигнат общо около 200 германски военнослужещи. Предвижда се тяхната численост да нарасне до 800 догодина, като батальоните на бригадата най-вероятно ще започнат да се разполагат заедно с техниката си през 2026 година.

Доколко Бундесверът е готов да защити границите на НАТО, попита „Дойде Веле“.

"Германският Бундесвер: доколко е готов той да защити НАТО?“ – статия на Франк Хофман под това заглавие бе публикувана на 9 юли тази година в сайта на Deutsche Welle. "НАТО се създаде, за да бъде крепост срещу Съветския съюз. В неговите рамки западногерманската армия е обучавана да се отбранява от атаки от Изтока“, започва материалът на Хофман, който отбелязва, че три десетилетия след разпадането на СССР заплахата отново идва от Москва.

Тезата на автора от Deutsche Welle е, че германските войници не са достатъчно подготвени. За пример се дава мисията на НАТО в Афганистан, в която Бундесверът е участвал, но е показал само частична подготвеност за действията в планинската азиатска страна. Според Хофман военнослужещите от германската армия не са били обучени за операции "извън района“ им. Имало е случаи, в които е трябвало да се разширяват пътищата, за да може да премине тежката бойна техника, посочва Deutsche Welle.

В статията се обръща внимание на факта, че по време на Студената война Бундесверът на Федерална република Германия (ФРГ, Западна Германия), която се присъединява към НАТО през 1955 г., е бил отговорен преди всичко за защитата срещу евентуално нападение от страна на държавите членки на Варшавския договор (военната организация на социалистическия блок). В този съюз  беше ГДР (Германската демократична република). В Източна Германия бяха разположени около половин милион съветски войници, а самата Народна армия на ГДР е наброявала над 150 000 военнослужещи, посочва Франк Хофман.

Във всяка от въпросните години е бил разиграван сценарият на атака от социалистическия блок с ответни действия, като ученията са се провеждали с участието на танкове в равнинен район в северната част на ФРГ. Идеята е била основните бойни танкове „Леопард“ и подразделенията на Бундесвера да се защитават срещу една такава атака от изток, акцентира Deutsche Welle, като отбелязва, че междувременно числеността на германската армия е намаляла наполовина.

Бундесверът на ФРГ нараства от 249 000 на 493 000 военнослужещи в периода от 1958 до 1972 година, посочва медията, уточнявайки, че до падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. числеността на германската армия се движи в порядъка на 480 000 души. След обединението на Германия Народната армия на ГДР се влива в Бундесвера.

Основната цел е постепенното премахване на нейните структури. По това време Бундесверът нараства, но за кратко, обръща внимание Deutsche Welle. Двайсет години по-късно в Бундесвера вече са останали около 200 000, а до 2023 г. броят на военнослужещите там е 181 000, сочат данните на германското министерство на отбраната.

И накрая – само малка част от тези войници са обучени на бойната стратегия на НАТО в рамките на мисиите на алианса, завършва Deutsche Welle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още