fallback

Операцията в Курска област показа, че Русия не може да се защитава и атакува едновременно

Руското настъпление към Покровск се забавя и украинците си връщат позиции в това направление

07:58 | 03.09.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Операцията на Украйна в Курска област показва ограничени способности на руската армия да се защитава и да напада едновременно, коментира бившият представител на САЩ в НАТО Курт Волкър. "Русия не може да атакува и да се защитава едновременно, а трябва да направи избор", коментира той по време на конференция по сигурност, провела се в Прага, пише Business Insider.

За да бъде организирана защитата, бяха изтеглени разнообразни войски от различни части на фронтовата линия в Украйна и бяха изпратени наборници. Първите дни показаха още и слабости при координацията на действията, комуникацията между частите - често имаше съобщения за приятелски огън и изоставени части, което позволи на Украйна бързо да напредне и в момента да държи под контрол около 1300 кв. км руска площ.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Данните сочат, че настъплението продължава, макар и вече с много по-бавно темпо. Руските военни обаче не успяват да укрепят фронта около Борки и опитват да изтикат украинците от Коренево, Комаровка и Каучук. Геолокализирани данни показват, че руснаците са си върнали позиции около Олговка, а според Института за изучаване на войната (ISW) има данни, че украинците са се изтеглили от населеното място.

Руски военни кореспонденти съобщават, че украинците напредват край Погребки и Малая Локня (северозападно от Суджа) и продължават операцията си около Конеревево, Комаровка и Кремянойе, както и край Черкаское поречное и Руское поречное.

Украинците продължават да обстрелват понтонните мостове, които руснаците изграждат по река Сейм. Руски военни кореспонденти съобщават и за украински напредък към Мартиновка.

Според оценката на ЦРУ на руснаците ще им предстоят сериозни битки и предизвикателства, ако решат да си върнат тази земя. Според украински военни анализатори за целта ще са нужни между 30 хил. и 50 хил. души.

Руското настъпление към Покровск се забави, Украйна си върна някои позиции

Покровското направление остава най-горещата точка на фронта и в 922-я ден от началото на пълномащабната война. Бойните действия са с висока интензивност, но по думите на украинския президент Володимир Зеленски в последните два дни няма придвижване напред в това направление. Същите са наблюденията и на британското военно разузнаване, както  и на украински анализатори. Има данни и че Украйна изпрати подкрепления към някои от основните точки, които явно успяват да укрепят фронта.

През миналото денонощие ВСУ регистрира 56 атаки към Покровск - основно около Воздвиженка, Зелене поле, Миролюбивка, Новохродивка и Хродивка, както и към Селидове и Михайливка. Руски военни кореспонденти съобщават за контраатаки по някои части от това направление и връщане на позиции от страна на украинците.

Продължават опитите за превземането на Торецк и в това направление са водени 18 бойни сблъсъка. Активни са боевете още и в Курахивското направление, където са регистрирани 39 атаки към Хеорхиевка и Костянтинивка. Данните на Генералния щаб на ВСУ за миналото денонощие показват още подновяване на натиска към Вухледар - във Времивското направление има 21 атаки. Според украински военни анализатори градът е сериозна украинска крепост - на 80 км от Мариупол и в близост до Волновахи, както и до жп възел, откъдето минава новата линия, свързваща Ростов на Дон с Мариупол и продължаваща към Токмак.

Активни са бойните действия още и към Купянск и Лиман.

По останалите части на бойното поле обаче има забавяне на бойните действия и битките са позиционни. В Харковска област нападенията са пет - към Вовчанск. Военни кореспонденти съобщават, че украинците си връщат позиции около Хлибоке, но след затишие от около две седмици руснаците отново започват масиран обстрел над позиции в областта с бойна авиация.

В последните седмици атаките, дори и по основните направления, са повече с пехотни части, което може да подсказва и за известно ограничение на запасите от танкове и бронирана техника. Военни наблюдатели отчитат, че през август техниката, използвана на бойното поле, е относително по-малко на брой спрямо предходните месеци.

През изминалото денонощие са регистрирани общо 197 директни бойни сблъсъка, 68 въздушни удара, при които са използвани 77 управляеми авиационни бомби, което е под средното спрямо изминалите седмици, когато използваните бомби бяха между 100 и 120 на денонощие.

Заплахата за удари по авиобазите изтегли бомбардировачите навътре на територията на Русия

В последните дни е видно намаление, макар и все още минимално, при използваните авиационни бомби - вече са под 100 за денонощие. Според Центъра за отбранителни стратегии причината са ударите с дронове по близките авиобази, както и очакванията в Русия, че Западът ще позволи удари с далекобойно оръжие по територията на страната, което е накарало руснаците да изтеглят малко назад бойната си авиация. Това увеличава интервалите за обстрел - тези бомби са с далекобойност от около 70 км.

В социалните мрежи има видеа с атака с дронове към летището в Мигалово (Тверска област) в ранните часове на 3 септември. От Министерството на отбраната обаче съобщават за свалени два дрона над Брянска и Калужка област.

Руски военни кореспонденти съобщават, че "Ростех" е предоставила неуточнен брой самолети Су-34. Те са носителите на авиационните бомби, чиято огромна разрушителна сила обърнаха хода на войната от пролетта насам.

Иран се готви да достави балистични ракети за Русия

Иран подготвя доставката на балистични ракети със среден (Ababil) и малък обсег на действие (Fateh - 360). Това съобщава Bloomberg позовавайки се на свои източници в разузнаването. Според Ройтерс Русия и Иран са подписали споразумение за доставка още през декември 2023 година.

Институтът за изучаване на войната отчита, че Москва може да използва тези ракети за близки цели по територията на Украйна и да запаси своите "Искандер - М" за удари във вътрешността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още