fallback

Изложбен експонат "Панцир" пази Кримския мост, рекорден брой са битките на фронта в Украйна*

В една от първите мисии Украйна изгуби F-16 и неговия пилот

08:06 | 30.08.24 г. 10

Русия е разположила система за противовъздушна отбрана (ПВО) за защита на Кримския мост директно върху него, сочат снимки, разпространявани в социалните мрежи. Според военни наблюдатели става въпрос за "Панцир - С1М", които Русия обяви, че са модифицирани и за сваляне на дронове.

Украинският военен експерт Олександър Коваленко обръща внимание, че в момента този модел системи не са в серийно производство. Съдейки от камуфлажа (за пустинята), става въпрос за изложбен експонат, показан за първи път на изложението на бойна техника "Армия" през 2021 година, а след това е участвал в паради. За Коваленко това е доказателство за затрудненията, които изпитва Русия да подсигури важни инфраструктурни обекти със средства за ПВО. В последните седмици се увеличиха и успешните удари с дронове във вътрешността на Русия, като сега целите са основно петролни бази.

Рекорден брой са битките в Украйна, без Селидове Русия трудно ще осигури настъплението си към Покровск

Покровск остава най-горещата точка на настъплението на руснаците в Украйна и през миналото денонощие в това направление са отбелязани 58 атаки, или около средното за последните дни. Основните боеве се водят край Новохродивка и Хродивка, както и към Карливка, която е от значение за превземането на Селидове.

Без превземането на Селидове настъплението към Покровск няма да бъде подсигурено, отбелязват от Центъра за отбранителни стратегии. Руските части опитват да прережат магистралата, свързваща Покровск и Костянтинивка. Според анализаторите руските части трябва да преодолеят няколко километра открити площи със заплахата за контраатаки, идващи от Селидове и Костянтинивка, което ще забави настъплението към Покровск и може да се очаква да стигнат до града най-рано в средата на септември.

Данните на Генералния щаб на ВСУ за 918-я ден от началото на пълномащабната война показват още рекорден брой сблъсъци и засилване на интензивността на бойните действия към Курахивското направление, където са отбелязани 38 атаки - край Краснохоривка, Костянтинивка и Хеорхиевка. 21 са атаките и към Торецк.

Продължават и опитите за превземането на Часов Яр - в Краматорското направление има отбелязани 12 атаки. Увеличава се натиска в Купянското направление (25 атаки) и към Лиман (23 атаки)

В Харковска област атаките са осем - към Вовчанск и Липци, като няма съществена промяна на фронтовата линия. Позиционни са битките и в Запорожка област.

През миналото денонощие регистрираните бойни действия са рекорден брой - 215. Намаляват обаче използваните авиационни бомби  - 86 при общо 59 въздушни удара, като сред основните цели са Торецк и Часов Яр.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за свалени 18 дрона - най-много над Брянска област (11). На този етап няма данни за щетите от нощната атака.

Украйна загуби F-16 и пилота му в една от първите мисии

Украйна е изгубила изтребител F-16 и неговия пилот в една от първите му мисии, потвърди ВВС на Украйна. Инцидентът се е случил в понеделник (26 август), когато беше най-мащабната въздушна атака над Украйна. Преди смъртта си пилотът е унищожил три крилати ракети и дрон.

Според медийни публикации посочените причини за катастрофата са техническа неизправност, пилотска грешка или "приятелски огън" (от система за ПВО Patriot) .

От Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) коментират, че е създадена комисия към Министерството на отбраната, която да разследва случая. В нея ще участват и международни експерти. Загубата е сериозна предвид малкото подготвени пилоти и месеците, които отне тяхното обучение.

Масираната ракетна атака е накарала Украйна да изключи четири ядрени блока от мрежата

Заради масираната атака с ракети и дронове в началото на седмицата Украйна е извела от мрежата четири ядрени блока, става ясно от съобщение на постоянната мисия на страната в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). По време на обстрелите преди обед заради проблемите в мрежата са изведени три блока на Ривненската АЕЦ, а малко по-късно и един блок в Южноукраинската АЕЦ.

При въздушната атака Русия с приоритет обстрелваше обекти на енергийната инфраструктура. По страната бяха изстреляни общо повече от 300 въздушни цели (ракети и дронове) в рамките на малко повече от 30 часа. По време на атаките не е прекъсното електрозахранването на централите и връзката им с мрежата. Реакторите са били изключени във връзка със срива на енеригйната мрежа в някои части от страната. По време на обстрела по-голямата част от Украйна беше без ток за часове наред.

Директорът на МААЕ Рафаел Мариано Гроси ще пътува за Украйна и ще посети Запорожката АЕЦ през следващата седмица, съобщи организацията. В централата има постоянна мисия от експерти на агенцията, които съобщават, че по време на инспекциите им през този месец не са допуснати до западните части на сградите, посещавайки турбинните зали на реактори от 2 до 6.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа с шест реактора, които в момента са в т. нар. "студен режим" на работа, или деленето е забавено чрез вкарването на контролни пръти в ядрото на реактора.

Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава изключително предизвикателна, коментира Гроси, напомняйки, че през февруари 2024 г. край централата падна дрон, а само преди няколко дни пожар предизвика щети по една от охлаждащите кули. След взривяването на яз. "Каховка" през миналото лято охлаждащото езеро на централата се попълва чрез допълнителни кладенци. През август се е наложило да бъдат изкопани още 11, за да бъде достигнато нужното ниво.

Ядрената централа е окупирана от руските военни още в първите дни на пълномащабната война.

Украйна държи инициативата в Курска област

Украйна продължава да държи инициативата в Курска област и геолокализирани данни потвърждават, че напредват към Нижная паровая (на север от Суджа). Има данни, че руските части са си върнали контрола над Уланок и се укрепват на изток от Коренево. Битки се водят край Коренево, Комаровка, Кремянойе, Малая Локня и Рускойе поречное, както и около Мартиновка и Борки (около Суджа).

Има данни за ново пресичане на държавната граница - край Журавлевка в Белгородска област.

Беларус свали първи дрон над своя територия

За първи път Беларус е свалил дрон, летящ над територията на страната, става ясно от публикация на проекта "Гаюн". Различни източници в социалните мрежи потвърждават този факт. Засега няма официална позиция на Минск по случая, но според наблюдатели става въпрос за дрон Shahed, който използва руската армия за обстрел над Украйна.

ВВС на Украйна на няколко пъти в последните дни съобщи за дронове, които се отклоняват в посока към Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още