fallback

Украйна вече има готови алтернативи на западните ракети, които да използва в Русия

Новият реактивен дрон на Киев струва 1 млн. долара и се търсят начини за намаляване на производствените разходи

08:10 | 28.08.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна е извършила успешен тест на своя разработка на балистични ракети, съобщи украинският президент Володимир Зеленски по време на пресконференция в Киев, част от форума "Украйна 2024. Независимост". Той не даде повече подробности, но това е отговор на нежеланието на Запада да позволи на украинските военни да използват далекобойни ракети по територията на Русия.

Експерти посочват, че още от 2014 година украинският военно-промишлен комплекс работи за алтернатива на съветската ракета "Точка У" - проекта "Хрим". Военни наблюдатели в Украйна отбелязват, че балистичната ракета е от ново поколение и с широк обсег на действие.

Великобритания поддържа исканията на Украйна и би позволила използването на своите ракети Storm Shadow в Русия, но разрешението за това зависи от САЩ, защото ракетите използват американски системи. Лондон все пак не е изпратил искане за разрешение, защото не иска да влиза в спорове с Вашингтон, пише The Telegram.

Източник на британското издание коментира, че Вашингтон непрекъснато се оплаква от подхода на Великобритания при предоставяне на оръжие и заради това и блокираха кандидатурата на Бен Уолис за ръководител на НАТО. На няколко пъти Великобритания е действала активно по въпроси за войната в Украйна, докато САЩ са настоявали за по-внимателен подход. Например бившият министър на отбраната Греъм Шапс е подкрепял удари на руски кораби в Черно море, докато Вашингтон се е опасявал от ескалация.

Сега опасенията са, че използването на далекобойните ракети ще доведе до ескалация, а в същото време Русия е изтеглила своите стратегически цели назад, очаквайки, че Украйна в крайна сметка ще получи разрешението. Обикновено Украйна се фокусира върху определена група оръжие и Володимир Зеленски оказва натиск на партньорите си, докато не получи разрешение за нещо, което желае. Руснаците са наясно и вече са извършили необходимото, така че използването на Storm Shadow няма да доведе до нищо, казва източник на The Telegraph.

Новата ракета-дрон на Украйна струва 1 млн. долара

Новата разработка на Украйна - далекобойният дрон "Паляница", струва 1 млн. долара и властите работят за намаляване на производствените разходи, коментира министърът на иновациите на Украйна Михайло Федоров пред AP. Разработчик на дрона е частна компания, посочи още министърът и потвърди, че основният доставчик на дронове за армията са частни украински компании.

Дронът, който има реактивен двигател, не е развитие на проект от съветско време, коментира източник на агенцията. Разработката му започва от нулата преди 18 месеца и има потенциал да промени хода на войната, защото може да достигне цели, които в момента другите оръжия на Украйна не успяват. Именно липсата на разрешение за използване на западното оръжие по територията на Русия е една от причините Киев да поиска от партньорите си от частния бизнес да разработи новия далекобоен дрон.

Русия отчете сравнително бърз напредък в Покровското направление

За напредък към Покровск свидетелстват последните геолокализирани данни от бойните действия в това направление. Руснаците са влезли в Новохродивка и Хродивка, след като има данни за изтеглянето на украинците от позиции в региона, пише Институтът за изучаване на войната. Руски военни кореспонденти съобщават за превземането на Маринивка и за напредък към Михайливка , както и атаки към Селидове.

Напредъкът в това направление се определя като сравнително бърз - близо 2 км, като една от причините е и изтеглянето на украинците от свои позиции край Новохродивка.

Ситуацията около Селидове също е тежка, потвърждава и Центърът за отбранителни стратегии.

По данни на Генералния щаб на ВСУ в 916-я ден от началото на пълномащабната война най-горещата точка на фронтовата линия са Покровското направление и Торецк. През миналото денонощие са регистрирани 55 атаки основно във Воздвиженско, Михайливка, Новоолександривка, Вовохродивка и Хродивка в посока към Покровск. Това е около средното в предходните дни. По данни на ВСУ в района са ситуирани най-елитните части на руската армия.

23 са атаките към Торецк и Ню Йорк. Рязко се активизират действията в Лиманско, Купянско и Краматорско направление (Часов Яр).

През миналото денонощие са регистрирани рекорднит е184 бойни сблъсъка, 86 въздушни удара, при които са използвани 110 авиационни бомби, което е около средното за последните седмици. Има данни за използвани над 550 дрона. 4600 са артилерийските обстрели по военни позиции и населени места около фронтовата линия.

Местните власти в Белгородска област съобщават за опити за навлизане на украински части през гранични пунктове с Украйна.

Дронове са предизвикали мащабен пожар в горивна база "Атлас" в Ростовска област. това е втората петролна база, която е атакувана от дронове през последните 10 дни. На 18 август пожар избухна в "Кавказ" край Пролетарск и огънят все още не е загасен. Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожени осем дрона над Воронежка и четири над Ростовска област.

Руски медии съобщават за затварянето на летището в Казан (Татарстан), без да бъде посочена причината, и полетите са насочени към Самарска област.

Операцията в Курска област спря окупация на Сумска и Черниговска област

Сред целите на операцията в Курска област е спирането на настъплението в Харсковска област и готвената окупация на Сумска и Чериногвска област, каза украинският президент Володимир Зеленски по време на пресконференцията в рамките на форума "Украйна 2024. Независимост". Това е защитна операция, а не окупация. "Не са ни нужни нито чужди земи, нито чужди граждани", посочи Зеленски и допълни, че не се предвижда смяна на властта, промяна в  конституцията и т.н. във връзка с превземането на територия.

"Разбираемо е, че тя не изтегли войски от Донецка област - това е стратегическо направление за руснаците и целите им не са се променили от началото на войната през 2014 година - пълната окупация на Донбас. Работим това да не се случи", допълни той и уточни, че операцията на руска територия е част от стратегията за мир на Киев.

Зеленски коментира, че непрекъснато е в контакт с главнокомандващия ВСУ ген. Олександър Сирский и обсъждат случващото се на фронтовата линия. "Подсилването на фронтовете зависи от много фактори, включително и от наличието на подготвени хора", заяви още той на въпрос дали се планира изпращане на още части в горещите линии - Покровск и Торецк. Опитваме да осигурим поне нормална ротация, каза Зеленски.

За седмица има напредък от малко над 30 кв. км в Курска област, или напредъкът на украинците в тази зона е над 4 кв. км на ден, става ясно от коментар на главнокомандващия ВСу ген. Олександър Сирский. Украинците продължават да разширяват зоната на контрол, въпреки че има данни за загуба на някои позиции, посочва украинският военен анализатор Олександър Коваленко. Руски военни кореспонденти потвърждават, че Украйна продължава да владее инициативата в областта.

Украинските F-16 вече извършиха първата си бойна мисия

Украинските F-16 се включиха в операцията по защита при обстрелите над Украйна в последните няколко дни, потвърди украинският президент Володимир Зеленски по време на пресконференция в рамките на форума "Украйна 2024. Независимост". По негови думи изтребителят е помогнал да бъдат поразени неуточнен брой крилати ракети.

Анализаторите от Defense Express отбелязват, че самолетът е съоръжен с най-новите системи за защита, каквито тези в САЩ още нямат, и целта е предпазване от противовъздушната отбрана. Това потвърждава, че на първо време самолетът ще бъде използван за въздушна защита, а не толкова за бойни атаки.

Някои доставки на военни помощи за Украйна отнемат месеци

Някои доставки на обещани пакети с помощи отнемат месеци, каза Володимир Зеленски по времена пресконференция в Киев. Той съобщи за своеобразен "юбилей" на една от тях - от обявяването на помощта до пристигането ѝ в Украйна са минали 12 месеца.

"Никого не обвиняваме, напротив - благодарни сме за помощта", отчете още украинският президент и допълни липсата на достатъчно оръжия също забавя изпращането на подкрепления към бойното поле.

Курската АЕЦ  е много уязвима

Курската АЕЦ е много уязвима на артилерийски обстрел, коментира ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси след посещението си на централата. Причината е, че централата няма подсилен купол, както и система за вторична херметизация. Ядрената централа е на 40 км от фронтовата линия, тоест вече попада в обсега на артилерийските системи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още