fallback

База на военното разузнаване на Израел е била целта на атаките на "Хизбула"

Египет предупреждава, че има риск от разкриване на втори военен фронт на територията на Ливан

19:50 | 25.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

База на военното разузнаване на Израел, разположена на около 100 км от израелско-ливанската граница, е била основната цел на ливанската ислямистка групировка „Хизбула“, която организира масирана атака срещу Израел.

Това съобщи ръководителят на групировката Хасан Насрала в телевизионна реч, предава Ройтерс.

„Основната цел на операцията на територията на Израел беше базата „Глилот“, която е главната база на израелското военно разузнаване“, посочи Насрала. 

От израелската армия съобщават, че нападението не е ударило базата, а изстреляните от „Хизбула“ дронове са прехванати от противовъздушната отбрана.

Ръководителят на "Хизбула" отрича Израел да унищожил множество ракетни установки на групировката и определи твърденията на Израел като "нелепи".

Един израелски войник от флота е загинал

Армията допълва, че един войник от флота е бил убит, а други двама са ранени в Северен Израел, като не дава повече подробности. Местни медии съобщават, че войникът е загинал на военен плавателен съд в открито море, когато ракета от противовъздушната отбрана на Израел е засякла изстрелян от „Хизбула“ дрон.

Представител на ливанските сили за сигурност междувременно съобщи, че няколко града в южната част на страната са били поразени при най-малко 40 израелски удара. Това е една от най-масираните бомбардировки в Ливан от избухването на войната в Ивицата Газа през октомври 2023 г.

От „Хизбула“ посочват, че двама бойци са били убити в Ат Тири, близо до границата с Израел. Шиитската организация "Амал", която е съюзник на "Хизбула", каза, че един неин боец също е загинал при израелските удари, предава БТА.

Представител на "Хизбула" каза днес, че нападението с ракети и дронове срещу Израел, извършено в отговор на убийството на високопоставения командир на ливанското движение Фуад Шукр, се е забавило поради "политически съображения", предава Ройтерс. 

Представителят на "Хизбула" казва още, че групировката е калибрирала отговора си на убийството на Фуад Шукр на 30 юли така, че да не предизвика пълномащабна война.

„Хамас“ и хутите приветстват атаката на „Хизбула“ срещу Израел

Палестинското ислямистко движение „Хамас“, което воюва с Израел в Ивицата Газа, приветства мащабното нападение срещу израелски позиции от страна на ливанската групировка, като го определи като „силен отговор“ и „шамар“ за израелското правителство, предава АФП.

„Подчертаваме, че този силен и целенасочен отговор в сърцето на ционисткото образувание е шамар за израелското правителство“, казва се в изявление на „Хамас“.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси също поздравиха ливанската групировка „Хизбула“ за нападението ѝ срещу Израел и отново заплашиха с отмъщение за израелските удари срещу йеменското пристанище Ходейда миналия месец.

Египет предупреждава за опасност от откриване на втори фронт в Ливан

Египет предупреди за опасността от откриване на нов военен фронт в Ливан, съобщи в. "Аш Шарк ал Аусат". В изявление на министерството на външните работи Кайро призовава за стабилност в страната след размяната на масирани удари тази сутрин.

Ескалацията идва на фона на провеждането на нов кръг от преговори в Кайро за спиране на огъня между Израел и палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа. Израелската делегация отпътува за египетската столица за продължаване на започналите в петък дискусии независимо от нападението от страна на "Хизбула", съобщи в. "Таймс ъв Израел". 

Вчера египетският външен министър Бард Абелати изрази пред иранския си колега Абас Арагчи надежда за постигане на споразумение за примирие в Газа и намаляване на регионалното напрежение. В рамките на първия телефонен разговор между двамата дипломати Абделати поздрави Арагчи с официалното му встъпване в длъжност. 

Великобритания също призова за „сдържаност“ в региона, като посочи, че ескалация на конфликта до пълномащабна война трябва да бъде избегната на всяка цена.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди днес обаче, че страната му не е казала последната си дума с ударите, които нанесе рано тази сутрин на ливанска територия. "Преди три седмици елиминирахме неговия главнокомандващ (на движението "Хизбула"), а днес осуетихме плана му за нападение", подчерта Нетаняху, цитиран от кабинета му, в началото на правителствено съвещание след атаката сутринта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 25.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още