fallback

Загубата на Крим обезсмисля войната на Русия в Украйна

Има данни за изтегляне на руски части от Запорожка област в Украйна и насочването им към Курска област

08:06 | 23.08.24 г. 7

Освобождаването на Крим би обезсмислило войната, която започна Русия в Украйна, смятат украински военни анализатори. Бившият пилот Роман Свитан обясни в социалните мрежи, че една от военните задачи на руснаците през 2022 г. е била да осигури сухопътен коридор до полуострова, гарантирайки защитата му.

"За Русия Крим е "непотопяем авионосец" и снабдяването му е невъзможно само през един мост", каза той и допълни, че изглежда освобождаването на полуострова ще бъде по-лесно за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), отколкото да бъде освободен Донбас.

Украйна всъщност записа множество успешни операции по военни цели в Крим през последните месеци и до голяма степен държи под контрол Черно море. По данни на ВСУ към 6 часа на 23 август няма бойни кораби на дежурство нито в Черно, нито в Азовско море.

С дронове и ракети бяха поразени сисеми за противовъздушна отбрана (ПВО), радари, летища, както и в седалището на Черноморския флот Севастопол. Имаше и два опита за разрушаването на Кримския мост.

Операциите продължават - на 22 август Украйна отново удари по пристанище "Кавказ" (Краснодарски край), вероятно с ракети "Нептун", в резултат на което потъна фериботът "Конро Трейдер", натоварен с цистерни с горива. Обичайно доставките на горива се извършват именно с фериботи, които превозват жп композиции.

Разпродажба на петролни бази в Ростовска област

След атаката по петролното депо в Пролетарск на пазара на недвижими имоти в Ростовска област се оказаха няколко петролни бази и две рафинерии, пише местното издание Privet-Rostov.ru. Най-новата обява е за база върху площ от 16,7 хил. кв. метра и се продава за 30 млн. рубли (328 хил. долара).

Още през юни за продажба бяха обявени две петролни бази, едната неработеща, както и две рафинерии в областта.

Междувременно пети ден продължава да гори петролната база, ударена от "отломки от дрон" при атаката на Ростовска област през уикенда. По информация на украинските военни там се е съхранявало гориво за армията. Има данни, че в цистерните е имало и керосин, чиито експлозии пречат на пожарникарите да стигнат до пожара.

Русия още не може да разчита на радарите си в Курска област

Радарите, които да насочват удари с авиационни бомби по позиции на украинците в Курска област, още са извън строя, сочат данни на Центъра за отбранителни стратегии в Украйна. Ограничените данни от началото на настъплението показаха, че то беше осъществено благодарение на "ослепяването" на руската армия в региона, използвайки различни средства за заглушаване на разузнавателните системи. Това пречи да бъде разгърната тактиката, използвана от руснаците на източния фронт. За да може да насочи своите изтребители (Су-34), Русия трябва да иползва своите разузнавателни самолети А-50 или Ил-22.

Проблемът е, че броят им вече е силно ограничен, а над Курска област могат да бъдат в обсега на украинските зенитни системи. Въпреки липсата на разузнавателна информация руската авиация все пак обстреля зони в Суджа, Кремяное и Руское поречие, смятайки, че там са съсредоточени силите на ВСУ.

Настъплението на украинските сили в Курска област продължава. Има данни за пресичане на магистралата между Суджа и Лгов, в близост до Шапошниково. Украйна държи контрола над Апанасовка, Комаровка и Вишневка.

Руски военни кореспонденти съобщават за превземането на Семьоновка от украинските сили и напредък към Левшинка и Мартиновка. Има съобщения за водени сблъсъци в района около Глушково, Коренево, Суджа и Белово.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Руски източници съобщават и за опит за пробив на десантна група в Брянска област - в близост до Забрама, който е отблъснат. В приграничните руски региони се активизираха и елементи на териториалната отбрана, които патрулират по границата с Украйна.

Натискът в Покровск не отслабва

Интензивни остават военните действия в Покровското направление, сочи сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 911-ия ден от началото на пълномащабната война. През изминалото денонощие само в това направление са регистрирани 53 атаки, или малко повече от една трета от всички атаки през миналия ден. Активни са действията край Михайливка и Новохродивка.

Руските части настъпват към Птиче и Калинове, както и към Воздвиженка, Зелене поле, Миролюбивка и Новотроитске. Институтът за изучаване на войната (ISW) съобщава, че украинците постепенно са изтеглили своите части от региона и надеждите на руските военни за обкръжаване на части не са се осъществили. Настъплението им изравни фронта на изток и югоизток от Покровск.

Данните на ВСУ показват още активни действия към Торецк, където са регистрирани 15 атаки, включително и около Ню Йорк, за който Русия съобщи преди два дни, че е превзет.

Намалява интензивността на бойните действия в Запорожка област. ISW отбелязва, че причината вероятно е изтегляне на руски части към Курска област. Военните анализатори съобщават също така и за наблюдавано изтегляне на части от бойното поле в Харковска област. През миналото денонощие има само две атаки към позиции във Вовчанск, има данни за извършване на вътрешна ротация, което също ограничава активността в района.

Трета щурмова бригада съобщи за връщане на позиции в Луганска област. По данни на DeepState Украйна си е върнала малко над 4 кв. км с операцията край Нововодяне. Увеличава се интензивността на руските атаки в направленията Лиман, Купянск и Краматорск (Часов Яр, където са били изстреляни 20 авиационни бомби)

ВСУ отбелязва 144 атаки и 67 въздушни нападения, при които са използвани 79 авиационни бомби. В предходното денонощие въздушните удари бяха 99, а бомбите - 122. ISW отчита, че в няколко направления на фронтовата линия има видимо намаляване на интензивността на въздушните обстрели, като причината все още е неясна - може да се дължи на смяна на приоритетите (както се вижда към Часов Яр), както и на нападенията над авиобазите на територията на Русия. 

Сателитни снимки потвърдиха попадения по инфраструктурата и разрушени хангари на базата "Мариновка" във Волгоградска област при последната атака с украински дронове на 22 август.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени четири дрона над Белгородска и три над Курска област, без да уточнява дали има щети от атаките. От ВВС на Украйна отбелязват нощна атака с две балистични ракети "Искандер - М", или севернокорейския аналог KN-23, както и 16 бойни дрона. Системите на ПВО са успели да унищожат 14 дрона, а останалите два са изгубени от радарите и съдбата им се уточнява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още