fallback

САЩ притискат Израел за споразумение с "Хамас" за прекратяване на огъня в Газа

Тел Авив настоява за пълен контрол над два сухопътни коридора в анклава, за да прекрати попълването на арсенала от оръжия на бойците на "Хамас"

11:47 | 22.08.24 г.

След като Израел обяви, че бригадата на групировката „Хамас“ в град Рафах в южната част на Ивицата Газа, на границата с Египет, е разгромена, а над 150 тунела на екстремистите са разрушени, президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху са провели нов телефонен разговор за споразумението за прекратяване на огъня.

В разговора Байдън е подчертал спешната необходимост от сключване на споразумение за прекратяване на огъня. През следващите дни ще има нови срещи между преговарящите в Кайро, съобщава Ройтерс.

„Президентът Байдън разговаря с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, за да обсъдят споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници и дипломатически усилия за деескалация на регионалното напрежение“, посочва се в изявление на Белия дом относно разговора.

„Президентът подчерта спешността на приключването на споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници и обсъди предстоящите преговори в Кайро за премахване на всички оставащи пречки“, казва се още в изявлението.

Байдън и Нетаняху също са обсъдили усилията на САЩ да подкрепят Израел „срещу всички заплахи от Иран, включително неговите прокси терористични групи „Хамас“, „Хизбула“ и хутите в Йемен", включително продължаващото отбранително разполагане на американски военни.

САЩ наредиха на подводница с управляеми ракети да бъде разположена в Близкия изток и на ударната група „Ейбрахам Линкълн“ да ускори разполагането си в региона за укрепване на отбраната на Израел.

Сухопътните коридори на раздора

Израел контролира и граничния пункт „Рафах“ между ивицата Газа и Египет. Това е един от спорните въпроси в преговорите за прекратяването на огъня в ивицата Газа. Военните ще продължат да разрушават и други тунели по протежение на границата, използвани за контрабандно снабдяване с оръжия и муниции.

Междувременно от кабинета на Нетаняху отрекоха обаче съобщение на израелската телевизия, че страната се е съгласила да изтегли войските си от т. нар. Филаделфийски коридор – около 15-км участък по протежение на южната граница на крайбрежния анклав с Египет.

Искането на Израел за траен контрол върху два стратегически коридора в Газа, което „Хамас“ отхвърля, може да провали тотално преговорите за прекратяване на огъня.

Освен Филаделфийския коридор по протежение на границата между ивицата Газа и Египет, Израел иска да контролира и зоната, която отрязва северните райони на анклава, или т.нар. Нецарим коридор. Не е ясно дали израелският контрол над тези коридори е включен в подкрепеното от САЩ предложение за примирие, пише АП.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху казва, че контролът върху египетската гранична зона е необходим, за да се попречи на „Хамас“ да попълва арсенала си от оръжия през тунелите, чрез които се осъществява контрабандата в региона. За коридора Нецарим от Тел Авив казват, че служи като механизъм да се попречи на екстремистите да се върнат на север – този район от ивицата Газа е до голяма степен изолиран от октомври 2023 г. насам.

От „Хамас“ отхвърлят тези искания, които бяха оповестени публично през последните седмици. Групировката посочва, че трайно израелско присъствие в Газа би се равнявало на военна окупация. Египет, който служи като ключов посредник в продължилите месеци преговори, също е твърдо против израелското присъствие в анклава.

Израелският контрол върху двата коридора ще изисква затваряне на инфраструктура – пътища и други съоръжения. Контролно-пропускателните пунктове бяха сред най-видимите прояви на неограниченото военно управление на Израел над Западния бряг и над Газа преди оттеглянето му през 2005 г.

Израел твърди, че такива контролно-пропускателни пунктове са необходими за сигурността, но палестинците ги разглеждат като унизително посегателство върху ежедневието им. Те се възприемат от много палестинци и като прелюдия към трайна военна окупация и връщане на еврейските селища – нещо, за което крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху открито призовават.

От Кайро са категорични, че операциите на Израел по границата заплашват забележителния мирен договор от 1979 г. между двете страни. Египет отказа да отвори своята страна на граничния пункт при Рафах, докато Израел не върне ивицата Газа под контрола на Палестинската автономия.

Какво ще стане, ако преговорите за прекратяване на огъня се провалят?

Предишните писмени проекти на предложението за прекратяване на огъня предвиждат първоначално изтегляне на Израел от населените и централните райони по време на първата фаза на споразумението. Тогава най-уязвимите заложници ще бъдат освободени и разселените палестинци ще имат право да се върнат на север.

По време на втората фаза, чиито специфики ще бъдат договорени по време на първата, израелските сили ще се изтеглят напълно и „Хамас“ ще освободи всички останали живи заложници, включително мъже войници.

Най-новите проекти на предложението - включително този, който „Хамас“ одобри по принцип на 2 юли - съдържат текст, който уточнява, че разселените жители, завръщащи се в северните райони на анклава в първата фаза, не трябва да носят оръжие. Не се уточнява обаче механизъм как те ще бъдат претърсвани.

САЩ, Катар и Египет, които прекараха месеци в опити да постигнат споразумение, не са изразявали публично мнение относно исканията на Израел по отношение на коридорите.

Ако споразумение за прекратяване на огъня не се постигне, това ще удължи войната, в която офанзивата на Израел вече е убила над 40 хил. палестинци, според здравните власти в ивицата Газа, разселила е огромното мнозинство от 2,3 млн. жители на анклава и е унищожила по-голямата част от жилищата и инфраструктурата на територията.

Екстремистите от „Хамас“ все още държат около 110 израелски заложници, заловени при атаката срещу южните райони на Израел на 7 октомври, заради която започна войната. Израел спаси само седем заложници чрез военни операции, а около една трета от тях са вече мъртви. Останалите са изложени на силен риск, ако войната продължи.

Споразумението за прекратяване на огъня също предлага най-добрия шанс за предотвратяване - или поне забавяне - на удар на Иран или ливанската екстремистка групировка „Хизбула“ срещу Израел заради целенасоченото убийство през миналия месец на командир на „Хизбула“ в Бейрут и един от лидерите на „Хамас“ в Техеран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още