fallback

След Черноморския флот украинските дронове опитват да спрат и руската авиация

Кремъл опитва да накара руснаците да приемат настъплението в Курска област като "новото нормално"

07:52 | 22.08.24 г. 6

Русия премести останалите кораби от Черноморския флот от историческата им база в Севастопол в Новоросийск след успешните операции на Украйна с ракети и дронове в Крим. Сега дроновете имат нова задача - да спрат руската авиация. В последните седмици далекобойните дронове поразиха няколко авиобази, включително и "Оленя" в Мурманска област.

ВВС на Украйна съобщиха, че целта са горивните бази, инфраструктура и складове с ракети, защото дроновете нямат силата, за да унищожат и самолетите, които обикновено са на открито на пистите. По тази причина и Киев настоява за разрешение за използване на далекобойни ракети по територията на Русия.

Според неофициални коментари причината Вашингтон да не дава разрешение за ракетите ATACMS е недостатъчният брой ракети и преценката на военните, че те ще бъдат по-полезни в Крим. Украински военни експерти са съгласни - за неутрализирането на бойната авиация на Русия са нужни методични усилия и голям брой ракети, а Русия има много летища, които могат да бъдат използвани от военните, включително и на разстояния, които превишават далекобойността на западните ракети. Според Пентагона даже основните самолети, използвани в Украйна, вече са изтеглени извън обхвата на ракетите.

Така че засега нужният натиск идва от дроновете. В социалните мрежи се съобщава за поредния удар в ранните часове на 21 август - по базата "Мариновка" във Волгоградска област. Местните жители съобщават за пожар на летището, а системата на НАСА потвърждава за пожари на мястото, макар и да няма яснота от какво са причинени.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за 28 унищожени дрона над територията на Русия, от които 13 са били над Волгоградска област и 7 - над Ростовска област. В Ростовска област продължава да гори петролната база, поразена от "отломки от дронове" в сутрешните часове на 18 август.

Друга потенциална цел са заводите за производство на летателна техника, които скоро могат да бъдат атакувани. Това също би било сериозно предизвикателство за руската авиация предвид, че част от бомбардировачите са произведени още по съветско време.

Руски военни анализатори разглеждат като сериозна заплаха и fpv дроновете за хеликоптерите след потвърденото сваляне на два хеликоптера с дрон в Курска област. Руските хеликоптери имат мерки за противодействие на ракети "земя-въздух" или "въздух-въздух", но те не работят срещу дроновете.

Реално в момента индустриалните бази на Украйна и на Русия се състезават и търсят активно варианти както за по-ефективни атакуващи дронове, така и за системи за защитата от тях. Иновациите се появяват бързо и също така бързо се внедряват на бойното поле. На изложението "Армия 2024" беше показан уред за електронна борба, които да неутрализират дроновете, изпращани към хеликоптери, макар и засега тези устройства са още на ниво разработка. Работата по тях е започнала през есента, когато вече имаше няколко опита за сваляне на хеликоптер с дронове.

Една от причините за успеха на нападението в Курска област в първите дни бяха средствата за електронна борба, които блокираха действието на руските дронове и разполагането на рояци от украински дронове във въздушното пространство, които подкрепиха настъплението на пехотата.

Засега Русия няма отговор на тази тактика и настъплението продължава.

Можеха ли ресурсите за Курската операция да спрат настъплението в Донбас?

С продължващите тежки боеве в Донецка област в Украйна се питат дали ресурсите, отделени за Курска област, можеха да спрат атаките на източния фронт. Според военния наблюдател Олександър Коваленко отговорът е отрицателен - единствено хората и техниката биха могли да удължат малко съпротивата, но не и да спрат атаките или да започнат да контраатакуват.

Операцията в Курска област изцяло отговаря на целите на военното ръководство за годината - максимално изтощаване на руската армия, но с кардинално променена тактика, смята той.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Настъплението на украинците в Курска област продължава. Руски военни кореспонденти съобщават за превземането на Вишневка и Снагост, с подкрепата на безпилотни самолети и артилерия, и боевете вече се водят край Коренево. По данни на украинския Център за отбранителни стратегии украинците са достигнали до Викторовка, между Снагост и Коренево.

ВСУ разруши няколко моста над река Сейм в района на Глушково. Според украински военни наблюдатели в момента е изолирана зона от близо 300 кв. км и площта под контрол на украинците в Курска област може да набъбне до 1500 кв. км. За отблъскването на украинците от тази зона ще са нужни повече от 30 хил. военни.

Руски кореспонденти посочват, че не е ясно какво се случва с Апанасовска, Внезапно и Бяхово. Има данни за навлизане на украинците в първите две населени места, а за Бяхово липсват каквито и да било съобщения.

Руснаците са си върнали някои позиции около Сафоновка, допълват от Центъра за отбранителни стратегии.

Покровск остава най-горещата точка на бойното поле в Украйна

Русия изпраща отделни части от бойното поле в Източна и Южна Украйна за защитата на Курска област и това започва да снижава интензивността на някои фронтове. Изключение е Покровското направление, където настъплението не стихва с подкрепата и на усилени бомбардировки с авиационни бомби, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в 910-ия ден от началото на пълномащабната война.

През миналото денонощие в това направление са регистрирани 53 директни сблъсъка край Панталеймонивка, Воздвиженое, Зелено поле, Хродивка и Новохродивка, както и Михайливка и Птиче. Има минимално намаление на активността спрямо рекордните 66 атаки на 20 август. Военни анализатори очакват първите боеве за Покровск през есента и отчитат, че жителите на града имат не повече от две седмици за евакуация.

Значително са намалели атаките към Торецк - 13 спрямо 24 спрямо предходното денонощие. Шест са атаките към Липци и Вовчанск (Харковска област), като украинските военни съобщават за активно използване на термобаричното оръжие ТОС-1 по високите сгради във Вовчанск. Има данни за обкръжени руски части в завода за агрегати във Вовчанск.

Увеличават се атаките в Лиманското направление (основно около Макиевка), както и в Купянско направление - около Петропавливка, Синкивка, Стелмахивка и Берестовие.

Общо през миналото денонощие са регистрирани 134 атаки, което е минимално намаление спрямо предходните два дни, когато ВСУ съобщаваше за повече от 160 сблъсъка. Увеличават се обаче въздушните удари - 99, при които са използвани 122 авиационни бомби.

Кремъл изпраща послания за "новото нормално"

Настъплението в Курска област трябва да бъде възприемано от руснаците като "новото нормално", гласи тактиката на Кремъл, озвучена от опозиционното издание "Медуза". Властите се опитват да убедят обществото, че трябва да почака до изпълнението на задачите в Източна Украйна и след това и руските територии ще бъдат освободени.

Институтът за изучаване на войната (ISW) посочва, че именно това е причината да не бъдат отменени местните избори, които трябва да се проведат в областта през септември. Централната избирателна комисия все пак е разрешила да бъдат отложени изборите в районите, които в момента са под контрола на Украйна. Анализаторите посочват още, че медийното отразяване на операцията в Курска област е ограничено и неглижирано, докато настъплението към Покровск е представяно като голяма победа за руската армия.

Владимир Путин изпраща отделни части, които да опитат да спрат настъплението, а "Медуза" съобщава, че плановете са да продължат да се изращат наборници. Вероятно няма да бъде обявена мобилизация, дори и частична, защото това ще разклати режима на руския президент. Опозиционното издание посочва и още един фактор, който сочи правителството срещу мобилизацията - недостига на работна ръка, който в момента е много сериозно предизвикателство за руската икономика.

Атаката на военната база "Саваслейка" вероятно е унищожила поне три самолета

Поне три самолета - един МиГ-31 и два Ил-76, са били унищожени при атаката на авиобазата "Саваслейка" на 16 август, твърди източник на "Суспилне". Атаката с дронове беше най-масовата досега и при нея бяха поразени още три военни авиобази на територията на Русия.

Още в първия ден след атаката сателитни кадри потвърдиха пожар в горивните складове на базата, а кадри в социалните мрежи показаха унищожението на МиГ-31, до който седи транспортен самолет Ил-76.

При атаката са нанесени щети и по още няколко самолета, които са били в този момент в базата.  

Украйна ратифицира Римския статут

Украйна вече официално признава юрисдикцията на Международния наказателен съд, след като Върховната Рада ратифицира Римския статут. Досега Киев признаваше действията на съда за потенциални престъпления на нейна територия.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради военни престъпления, свързани с депортацията на украински граждани, включително и хиляди деца. Това означава, че всички държави, които са страна по Римския статут, имат задължението да го арестуват и предадат в Хага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още