fallback

Ген. Сирский показа най-ефективните руски ракети в Украйна, Москва е под атака с дронове

В Курска област украинците превзеха по-голяма площ, отколкото руснаците от началото на годината досега

07:55 | 21.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По време на съвместно заседание на местните власти и президента на страната Володимир Зеленски в Кропивницкий (Кировоград) главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский даде данни за ракетните удари и използваните бойни дронове над Украйна от началото на войната.

Според сводката за две години и половина Русия е изстреляла повече от 9,6 хил. ракети и почти 14 хил. дрона. Системите за ПВО са унищожили 2,42 хил. ракети и 9,3 хил. дрона, или 25% успеваемост при ракетите и към 66% при дроновете. Трябва обаче да бъде взето предвид, че това е положението от началото на войната и обхваща периодите преди Киев да получи съвременни средства за ПВО - първата система Patriot дойде в Украйна вероятно през миналия май, както и тази пролет, когато Украйна нямаше достатъчно ракети за защитата си.

В списъка с използваните ракети са и свръхзвуковите "Кинжал" и "Циркон", при които ефективността на ПВО е съответно 25% и 33%.

Най-трудните за сваляне въздушни цели са балистичните ракети и данните на Сирский показват, че системите за ПВО на Украйна са унищожили едва 428 от изстреляни 6291. Най-добри резултати са записали ракетите С-300 и С-400, при които успеваемостта на ПВО е 0,6%, както и Х-22/Х-32 с 0,55% успеваемост. По отношение на "Искандер - М", севернокорейските KN-23 и "Точка У" са унищожени 4,5%.

Украйна превзе повече територия, отколкото руснаците от началото на 2024 г.

За 15 дни операция в Курска област украинските военни превзеха по-голяма площ, отколкото руснаците от началото на годината, сочат данните на Киев, цитирани от Business Insider. За тези дни Украйна е взела под контрол 1263 кв. км площ и 93 населени места. Дълбочината на пробива е между 28 и 35 км.

Операцията обаче се забави съществено, губейки изненадата и заради необходимостта от укрепването на позициите. През първата седмица от настъплението ВСУ докладва за 1000 кв. км превзета площ и 74 населени места. Украински военни експерти коментират, че тактически успехи вече се превръщат в оперативни с унищожаването на три моста по р. Сейм.

Геолокализирани данни показват, че украинците напредват към Вишневка през горски зони край Руское Поречние. Има съобщения за водени боеве около Коренево, Олговка и Мартиновка. Украинският Център за отбранителни стратегии съобщава, че в района на Олговка действа 810-а бригада на  морската пехота, която беше дръпната от Херсонска област. Руски военни кореспонденти информират за действия на части от 11-та въздушно-десантна бригада в Руская Конопелка (на изток от Суджа). В края на юли тази военна част работеше край Часов Яр. В операцията в защита на Курска област се включва още и 30-а моторизирана бригада, която беше в Харковска област.

Тези данни потвърждават наблюденията досега, че Русия прави микс от различни части, за да защити Курска област. На тази база Институтът за изучаване на войната (ISW) отчита, че операцията ще ограничи активността и на фронта в Източна Украйна, но това ще отнеме няколко седмици.

Украинският президент Володимир Зеленски вече коментира, че операцията постига своите цели, макар и анализаторите все още да не са категорични какви точно са те. Сега те са в очакване на следващата фаза от контраофанзивата на Украйна.

Москва е под масиран обстрел с дронове

След затишие от близо година Москва отново е под обстрел с дронове, става ясно от съобщения на кмета Сергей Собянин. Според него системите за ПВО са унищожили 10 дрона и това е една от най-мащабните атаки срещу града.

Повечето цели са унищожени над градчето Подолск, отбелязва още Собянин. На този етап няма информация за щети и загинали след ударите.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени 11 дрона над Московска област. В нощната атака над Русия са свалени 45 дрона, от които 23 над Брянска област, докладват още от институцията. По данни на ВСУ има удар по система С-300 в Ростовска област.

Междувременно продължава да гори петролното депо в Ростовска област, което беше поразено от "отломки от дронове" през уикенда. По данни на руските власти в операцията по гасенето му са включени 600 пожарникари и три транспортни самолета Ил-76. В депото са се съхранявали горива, използвани за техниката на бойното поле, както и керосин.

В Покровското и Торецкото направление тежките битки продължават

Продължава натискът на руската армия към Покровското и Торецкото направление, сочат данните на ВСУ за 909-я ден от началото на войната. Руските сили са превзели Ню Йорк (Торецкото направление), макар че украински части все още държат позиции в северните части на населеното място. През миналото денонощие в този район са регистрирани 24 атаки към Зализне, Нелипивка и Торецк сподкрепата на бойна авиация. В нощта срещу 20 август руските части са пробвали да се придвижат към Торецк под прикритието на нощта, но безуспешно, отчитат от украинския Център за отбранителни стратегии.

В Покровск през миналото денонощие са регистрирани 66 атаки (спрямо 63 ден по-рано) - към Воздвиженке, Михайливка и Калинивка, както и в покрайнините на Хродивка и Новохродивка. Украинските военни се изтеглиха от Завитне и Новожелане, които попаднаха в руски ръце и сега е отворен пътят към Комушивка и Птиче. Украинските военни наблюдатели отчитат, че следващата цел на руснаците е пресичане на магистралата Покровск - Костянтинивка и подготовка за градската агломерация Покровск - Мирнохрад.  

ISW смята, че темпото на военните ще се забави, защото предстоят градски боеве в Хродивка, както и защото руските военни се приближават към по-големи градове спрямо малките села, които превземаха досега.

След паузата за прегрупиране увеличение има на атаките в Харковска област - край Липци и Вовчанск са водени 11 бойни действия. По данни на руски военни наблюдатели руснаците активно използват термобаричното оръжие ТОС-1 във Вовчанск.

През миналото денонощие на бойното поле са регистрирани 166 директни бойни сблъсъка, 83 авиационни удара, при които са използвани 104 авиационни бомби, както и повече от 4400 артилерийски обстрела - по позиции на фронтовата линия или в близките населени места. Руснаците са използвали и 1600 дрона камикадзе.

Командирът на ВВС на Украйна ген. Микола Олешчук показа видео с удар с украински авиационни бомби по позиции на руснаците в Донецка област. Военно-морските сили на Украйна отбелязват, че към 6 часа на 21 август няма кораби на бойно дежурство в Черно и Азовско море.

Владимир Путин за първи път посети училището в Беслан

Руският президент Владимир Путин направи първата си визита в Република Алания, Северна Осетия, от 2008 година насам. Той за първи път посети и мемориала в памет на загиналите при заложническата криза в училището в Беслан през 2004 година. Тогава чеченски сепаратисти взеха за заложници 1000 души в началото на учебната година. В операцията по освобождаването им, продължила три дни, загинаха повече от 330 души, сред които и 186 деца.

Тази операция на руските служби тогава беше сочена като неефективна и опасна.

Сега Путин оприличи действията в Курска област, където също е наредена антитерористична операция, с тези в Беслан преди 20 години. Той разговаря с организацията "Майките на Беслан", показвайки съпричаност на фона на надигащи се протести на роднини на наборниците, които воюват в Курска област. В разпространените видеа от срещата е видно, че руският президент е питан какво се случва с разследването на случая, с което лично се ангажира преди повече от десетилетие. Путин отбеляза, че ще попита ръководителя на ФСБ защо се бави и насчва вниманието към днешните действия в Курска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още