fallback

Евакуират 3000 руснаци от Курск, докато украинските атаки продължават

Киев отново подчерта, че целта на операцията не е да се окупира Русия, а да се принуди Москва да започне „честен преговорен процес“

10:00 | 18.08.24 г. 4
Автор - снимка
Създател

Киев се надява, че изненадващото нахлуване в Русия, започнало на 6 август, ще промени динамиката на продължаващия повече от две години конфликт между двете страни, пише Euronews.

Повече от 3000 души са били евакуирани през последното денонощие от райони в района на Курск, засегнати от продължаващото нахлуване на украинската армия.

Руското Министерство на извънредните ситуации съобщи в събота, че повече от 10 000 местни жители са отседнали в центрове за временно настаняване в други части на страната.

Нахлуването, което според руските власти е довело до евакуацията на повече от 120 000 цивилни, дойде като шок за много хора, живеещи в област Курск, която граничи с Украйна.

"Никой не е очаквал, че такъв конфликт е възможен в района на Курск", коментира Ян Фурцев, член на местната опозиционна партия "Яблоко". „Ето защо има такова объркване и паника, защото пристигат граждани (от зоните на първа линия) и са уплашени, много уплашени“.

Дръзкият украински военен удар в района на Курск доведе до това, че силите на Киев превзеха няколко села, взеха стотици пленници и принудиха евакуацията на десетки хиляди цивилни в най-голямата атака срещу Русия след Втората световна война.

След повече от седмица битки руските войски все още се затрудняват да изтласкат силите на Украйна.

Украинските власти многократно заявиха, че целта на операцията не е да се окупира Русия.

„Украйна не се интересува от окупирането на руски територии“, изтъква един от старшите помощници на президента Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, в публикация в социалната платформа X от петък. „В района на Курск можем ясно да видим как военният инструмент се използва обективно, за да убеди Русия да влезе в честен преговорен процес“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 18.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още