fallback

„Проспа“ ли Русия атаката на Украйна в Курск?

Руснаците отчетоха пълен провал на разузнаването, изтъква френски военен експерт

09:35 | 18.08.24 г. 8
Автор - снимка
Създател

В часовете преди украинските войници да щурмуват западната граница на Русия, нямаше никакви признаци от Москва, че нещо не е наред. В полунощ на 6 август руското Министерство на отбраната публикува добра новината: повече от 2500 членове на полка, отговорни за превземането на град в Източна Украйна, ще получат държавни награди за героизъм, пише Ройтерс.

По-късно същата сутрин, когато Украйна започна най-голямата инвазия в Русия от Втората световна война насам, министерството публикува видео, показващо генерал Валери Герасимов, командир на руските военни сили, който инспектира район в Украйна. Той изслушва докладите на командирите и поставя "задачи за по-нататъшни действия".

Кадрите не уточняват точния час на посещението, но не показват и притеснения или познания за събитията, развиващи се в руския западен регион Курск, които заплашваха да объркат плановете на Герасимов и да променят хода на продължаващата две години и половина война.

Паниката се разпространи бързо сред местните руски жители в ранните часове на атаката въпреки многократните опити на властите да ги уверят, че всичко е под контрол, става ясно от хронологията на Ройтерс от първите два дни на нахлуването, базирана на публични изявления, публикации в социалните платформи и анализ на видеозаписи.

Идеята, че Украйна може да нахлуе на територията на своя много по-голям съсед, изглеждаше немислима за повечето наблюдатели преди миналата седмица. Шоковата операция повдигна въпроси за ефективността на наблюдението на Русия, както и за калибъра на нейните гранични укрепления и силите, които ги охраняват.

„Руснаците отчетоха пълен провал на разузнаването тук“, коментира в интервю френският военен експерт Йохан Мишел, научен сътрудник в института IESD.

Тъй като украинските сили се оттеглят в Източна Украйна, един от най-важните стратегически сектори на фронтовата линия, Москва вероятно е предположила, че Киев няма да рискува много със залог, който дори сега далеч остава неясен по какъв начин и дали изобщо ще се изплати, добавя Мишел, цитиран от Ройтерс.

Целите на Украйна в Курск включват отвличане на вниманието на руските сили от фронтовата линия в Донецк. Вместо това боевете се засилиха в този регион през последните дни и рисковете за Украйна нарастват, тъй като тя се опитва да задържи позиции в Курск.

Руският депутат и бивш военен офицер Андрей Гурульов посочва в телевизионно интервю два дни след нахлуването на украинците, че руските военни лидери са били предупредени в доклад около месец преди това, че има признаци за подготовка за украинска атака, но това не е взето предвид.

Руското Министерство на отбраната не отговори на молбата на Ройтерс за коментар. Въоръжените сили на Украйна отказаха да коментират текущите операции, а Държавният департамент на САЩ, Пентагонът и Белият дом също нямат отговор на запитването за коментар.

Едва следобед на следващия ден, 7 август, президентът на Русия Владимир Путин и Герасимов, началникът на щаба на въоръжените му сили, направиха първите си публични забележки относно събитията в Курск, които лидерът на Кремъл нарече „поредната голяма провокация“ на Украйна.

Герасимов, току-що завърнал се от ненавременното си пътуване, изтъква пред Путин в телевизионни коментари, че руските военни са "спрели" сили от до 1000 украински войници да навлязат дълбоко в района на Курск.

Военният анализатор Мишел казва, че не е ясно дали Герасимов е бил дезинформиран от собствените си подчинени или се е почувствал принуден да съобщи добри новини на Путин пред телевизионните камери.

Руските служители в такива сценични настройки "казват това, което смятат, че шефът иска да чуе или да види публично в този конкретен момент", подчертава Мишел.

„Съветваме хората да напуснат“

Близо 12 часа са необходими от момента на нахлуването на украинците, уточнен от Герасимов към 5:30 сутринта на 6 август, за да може Министерството на отбраната публично да признае, че Украйна е атакувала границата.

Оставено е на изпълняващия длъжността областен управител на Курск Алексей Смирнов, който е на позицията само от месеци, да запълни комуникационния вакуум и да се опита да се координира с множеството агенции за отбрана и сигурност, отговорни за защитата на границата.

В първата от многото публикации в Telegram на 6 август Смирнов издава предупреждения за ракетни атаки в 1:51 и 3:11 сутринта местно време, призовавайки жителите да се скрият. В 3:15 ч. той казва, че противовъздушната отбрана е свалила три приближаващи украински дрона. В 6:16 ч. още 11.

Регионите от двете страни на границата отдавна са свикнали с атаки с ракети и дронове. Но ударите срещу района на Курск, отбелязани от Смирнов в публикации в Telegram, са нещо повече от това. Сред поразените цели са петролни складове, електроподстанции и, според украинските военни, склад за оръжия и военна техника.

От около 5 сутринта тревогата започва да се разпространява в социалните платформи. Местни жители съобщават, че обстрелът в Суджа, граничен руски град, е продължил три часа.

"Какво става със светлините? Нямам светлина и вода", пита жена, публикувала поста си като "Екатерина Пикаса". Потребител на име Денис съобщава за девет експлозии в Коренево, на около 26 км от границата.

Ройтерс прави многократни опити да се свърже с жителите чрез социалните платформи, но запитванията му са игнорирани или блокирани.

В "Родна суджа", обществен канал в социалната платформа ВКонтакте, се появява поток от публикации, но не става ясно дали информацията е от официални източници.

„Съветваме хората да напуснат града“, се казва в едно такова съобщение в 7:34 ч. сутринта. Хората са предупредени да се пазят от дронове и да внимават за неексплодирали снаряди.

Към 8:15 сутринта "Родна суджа" съобщава за "активни боеве на самата граница". Но един широко четен руски военен блог остава пренебрежителен.

Телеграм каналът "Двама майори", последван от повече от милион души, казва, че малка вражеска група е успяла да стигне само до 300 метра навътре в Русия, след което е унищожена. Предполага се, че операцията е била организирана от украински „лица на TikTok“ като медийно упражнение.

Правителството на Украйна споделя малко за планирането на нахлуването.

През май, малко след като руските войски пресичат границата и превземат територия в близката Харковска област, ръководителят на военното разузнаване на Украйна публично предупреждава за малки групи от руски сили, които се събират около района на Суджа и казва, че Москва е планирала операция в Сумска област.

В петък украинският парашутен корпус съобщава, че неговите бойци са прекарали първите часове от операцията в разминиране, пробиване на границата и унищожаване на отбранителни линии, използвайки авиация и артилерия.

„Внимателната подготовка, планирането, изненадата, бойният дух и информационното мълчание станаха решаващи в началния етап на операцията“, става ясно от публикация на Десантно-щурмовите войски.

Украински войник на име Дмитро, 36-годишен, казва, че първоначално е смятал, че струпването на украинската армия е за предотвратяване на руски трансграничен набег.

Вместо това се оказва, че подкрепя настъплението към граничния пункт край Суджа, след като щурмовите части навлизат, добавя той в интервю, като посочва само собственото си име в съответствие с военния протокол.

„Ние работихме, за да ги изпреварим и те изобщо не очакваха това“, изтъква той.

"Под контрол"

Малко след 10 часа сутринта губернаторът Смирнов потвърждава за първи път, че Украйна е направила опит за нахлуване, но казва, че руските войници и граничните служители на службата за сигурност са "предотвратили" нарушаването на границата.

Това е първото от многото твърдения, които бързо са опровергани от събитията.

Малко преди обяд Министерството на отбраната публикува свое видео, на което Герасимов посещава руски предни позиции в Украйна. За събитията в Курск то мълчи.

Такава е и позицията на Кремъл, като говорителят Дмитрий Песков се оказа в летен отпуск, а журналистите остават без обичайния му ежедневен брифинг. Към 16 август, 10 дни по-късно, той все още не се е върнал на работа.

„Кажете ми, моля, вярно ли е, че украински танкове са пробили до Суджа и Дарино?“, пита потребител на „Нестик“ в Telegram.

Смирнов отвръща, че се оказва помощ на жителите на райони, които са били поразени през нощта от ракети и дронове. „Ситуацията е овладяна“, изтъква той в 12:46 ч

Около час по-късно руските информационни агенции публикуват първите новини от централните власти за ситуацията. Посочва се, че Русия е "отбила въоръжена провокация".

Досега обаче изселването е в ход. Жителите на Суджа "масово напускат", разказва в Telegram жена на име Анна.

"Разбира се. Всеки иска да живее", отговоря ѝ друг потребител.

Зъби на дракон

Предшественикът на Смирнов като губернатор, Роман Старовойт, многократно изтъква пред обществеността, докато е на поста, че Русия е засилила граничните си укрепления в района на Курск.

През декември 2022 г. той позира в заснежено поле до противотанкова защита с формата на пирамида „зъби на дракон“. През следващия месец той пише: „Точно сега рискът от въоръжено нахлуване на територията на Курска област от Украйна не е голям. Въпреки това непрекъснато работим за укрепване на отбранителните способности на региона“.

И все пак миналата есен Националният център за съпротива на Украйна заяви, че разузнаването показва, че "почти всички крепости са изоставени от персонала и оборудването" по границата с Курск, и добавя, че корупцията е фактор.

Видеото, публикувано от украинските парашутисти, показва колони от бронирани превозни средства, които се вливат през редици от драконови зъби, част от укрепления в Курск, които според руските медии струват 15 млрд. рубли (168 млн. долара).

Паси Паройнен, анализатор от финландската Black Bird Group, казва, че видеото изглежда показва, че заряди за разчистване на мини пробиват пътеки през минни полета, булдозерни остриета на бронирани превозни средства, използвани за разчистване на пътища през зъбите на дракона.

„Ясно е, че са били подготвени и използвани значителни количества различно инженерно оборудване“, посочва Паройнен, който изучава публично достъпни кадри от руско-украинската война.

Брейди Африк, американски анализатор, който картографира отбраната на Русия, казва, че тези в района на Курск имат по-малко противотранспортни ровове, препятствия и бойни позиции в сравнение с руските позиции в окупираната Южна Украйна, където украинската контраофанзива спря миналото лято.

„Вероятно е било по-лесно за украинските сили да напредват около и през руските укрепления в региона, особено ако са били обслужвани от по-малко или зле обучен персонал“, добавя той.

Споделена отговорност

Отговорността за защитата на руската граница се споделя между редовните войски, граничните сили на Федералната служба за сигурност и националната гвардия. Губернаторът Смирнов очевидно има предвид тези различни институции, когато казва в средата на следобеда на първия ден, че се е срещнал с "представители на структурите за сигурност".

Той вече отстъпва от първоначалната си реплика, че са предотвратили пробиването на границата. „Ситуацията в пограничната зона остава тежка, но нашите защитници успешно работят по унищожаването на врага“, посочва Смирнов.

В 17:05 ч. министерството на отбраната споменава за нахлуването за първи път и казва, че Русия е прехвърлила резерви в района.

„Войските, прикриващи държавната граница, съвместно с подразделенията на граничните войски на ФСБ на Русия отразяват нападенията и нанасят щети по противника в района на държавната граница и по неговите резерви в Сумска област (Украйна), изтъква ведомството.

На брифинга на 7 август Герасимов казва на Путин: "Операцията ще завърши с разбиване на противника".

Десет дни по-късно, с повече от 100 000 разселени руснаци и Украйна, която претендира за контрол над повече от 1000 квадратни километра от района на Курск, силите на Москва все още са далеч от постигането на тази цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 18.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още