fallback

Украйна продължава настъплението в Курска област, HIMARS отново излиза на фокус

Бовете в Източна Украйна не намаляват интензивността си

10:04 | 17.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна активно разширява зоната на действие в Курска област и прекъсва логистични линии на руснаците там, затруднявайки не само снабдяването, но и усложнявайки организирането на контраатаки и възстановяването контрола в областта. Данни показват, и че HIMARS започва да връща значението си на бойното поле.

Системите за залпов огън имаха значителен успех в първите месеци на войната в Украйна и според анализатори те са в основата на освобождаването на Херсонска и Харковска област през есента на 2022 година. Постепенно обаче руските военни успяха да неутрализират това предимство и в последните месеци липсват съобщения за успехи на бойното поле.

Според публикация на The Wall Street Journal в началото на юли причината са ефективните средства за радиоелектронна борба на руснаците, които успяват да отклонят ракетите. Разминаването е толкова голямо, че отказва украинците да ги използват. Тази информация е част от цялостно проучване, което показва как руснаците постепенно намират противодействие на ефективните западни оръжие, което притеснява Пентагона.

В настъплението в Курска област обаче украинците използват свои иновативни оръжия, които да блокират средствата за радиоелекронна борба, защитавайки и собствените си дронове. Явно това позволява и няколкото успешни удара - по колони с подкрепления, както и по мостове на р. Сейм в Глушковския район (на югозапад от Коренево) и друга критична инфраструктура.

В своята операция украинците използват максимално природните дадености в района и това се потвърждава от анализи на редица западни военни. Реката се оказва важна част от плановете на ВСУ, осигурявайки защита на фланговете, ако бъде използвана правилно, посочва украинският военен анализатор Олександър Коваленко.

ВВС на Украйна публикува видео, което показва пълното унищожение на единия от мостовете над р. Сейм с ракетен удар от бойна авиация, но по инфраструктурата се виждат и следите от попаденията на HIMARS. "Украински пилоти с високоточни удари поразиха опорни точки на врага, натрупване на техника, както и логистични центрове и маршрути за доставки", написа ръководителят на ВВС ген. Микола Олещук в социалните мрежи.

В началото на юни САЩ позволиха ограничени удари по територията на Русия - според анализатори с HIMARS. Пентагонът потвърди, че операцията в Курска област не нарушава ограниченията, които Вашингтон поставя при използване на американски оръжия, както и че не предвиждат промяна в плановете за доставки на оръжия.

Канада, както и други съюзници, съобщи, че не поставя никакви ограничения за използването на техни оръжия, изтъквайки, че Киев сам определя своята стратегия на бойното поле. Великобритания също потвърждава, че няма нарушения на ограниченията, както и че не премахва забраната за използване на ракети Strom Shadow на територията на Русия.

Руски канали в Telegram разпространяват видеа с унищожени две системи за залпов огън HIMARS и установки на системи за ПВО Iris-T на територията на Сумска област при обстрел с руски ракети. Според руското Министерство на отбраната за удара е използвана балистична ракета "Искандер - М", една от най-успешните при въздушните удари над Украйна, за които системите за ПВО трудно намират отговор.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Настъплението в Курска област продължава със скорост между 1 и 3 км, докладва в петък (16 август), в 11-я ден от началото на настъплението, главнокомандващият ВСУ ген. Олександър Сирский.

Руски военни кореспонденти съобщават за напредък на украинците на изток от Мирни и на юг от Спалное, както и около Борки (всички на югоизток от Суджа).

Институтът за изучаване на войната (ISW) посочва, че има данни за пресичане на границата с Белгородска област, но геолокализирани кадри показват, че засега украинците не успяват да задържат позициите, до които достигат.

Русия не отслабва фронта си в Източна Украйна

Русия се въздържа да изпрати добре подготвените части, които използва за настъплението в Източна Украйна в Курска област. Властите в Покровск, който е на малко повече от 10 км от фронтовата линия в момента, започнаха да организират първите евакуации от града. Именно в това направление са най-ожесточените боеве в последно време. Руснаците се приближават и към Мирнохрад, сочат още данните на ISW.

В сводката на Генералния щаб на ВСУ за 905-я ден от началото на пълномащабната война се отбелязват към 50 директни бойни сблъсъка  - основно край Пантелеймонивка, Водияни, Хродивка и Новохродивка, както и край Зелене поле.

Има данни за навлизане на руски части в Торецк. В това направление регистрираните атаки  са близо 20 - към града, Ню Йорк и Пивниче. Местните власти съобщават, че голяма част от Ню Йорк вече е в ръцете на руснаците.

Не намаляват и опитите за превземането на Часов Яр. Активни остават действията на руснаците и в Харковска област - край Липци, Вовчанск и Старица, но няма и съществена промяна във фронтовата линия.

Към 22 часа на 16 август ВСУ съобщава за 99 директни бойни сблъсъка, множество въздушни удара, при които са използвани и 69 авиационни бомби и над 700 дрона камикадзе.

Вечерта на 16 август в социалните мрежи се появиха съобщения за взривове в Керч, Кримски полуостров, но без повече информация за последствията. Ден по-рано руското Министерство на отбраната съобщи за комбинирана атака към полуострова, при която са свалени 12 ракети ATACMS в ранните часове на 16 август. Има данни, че при атаката е потопен ферибот, закаран за ремонт след предишните атаки в Керченския пролив.

ВВС на Украйна съобщава за свалени всички дронове (14), изстреляни по територията на Украйна тази нощ. Въздушните цели са отблъснати над Черкаска, Миколаевска, Полтавска, Днипропетровска и Запорожка област. Ракета"Искандер -К" е попаднала в целта си в Сумска област, става ясно от информацията.

Русия има проблем със стратегическия си бомбардировач Ту-22

При изпълнение на учебен полет в Иркутска област преди два дни се разби стратегическия бомбардировач Ту-22. Руските военни съобщиха,  че причината е техническа неизправност. Според украински военни експерти проблемът на руснаците с този самолет ще стават все по-сериозни.

Основната е, че последният от тези самолети е произведен през 1993 година. Двигателите за Ту-22 не се произвеждат от 1996 година насам. По оценки на експертите към средата на 2023 година Русия има 57 самолета от този тип. През 2024 година загуби поне два - един свален от С-200 през април и този в Иркутск. Има информация за нанесени щети по още няколко самолета от този тип при последните атаки с дронове по руските авиационни бази.

Но не е ясно колко от тях са боеспособни. Още преди войната в Украйна Русия съобщи, че започва модернизацията на 30 бомбардировача от този тип, но според Defense Express не е успяла да реализира изцяло този план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 17.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още