fallback

Politico: Мария Габриел е сред опциите на Марк Рюте за заместник в НАТО

Бившият вицепремиер на България и бившият министър на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска са сред кандидатите за втори начело на алианса

10:23 | 15.08.24 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Преди да започне новия си мандат като шеф на НАТО на 2 октомври, Марк Рюте вече преглежда резюмета на кандидатите да бъдат дясната му ръка.

Очаква се сегашният заместник – Мирча Джоана, който е на поста от 2019 г., да се оттегли, за да участва в кампанията за президент на Румъния през ноември, казват източници на НАТО за Politico.

Високопоставен дипломат в алианса от Западна Европа казва, че има цялостен консенсус между съюзниците, че източноевропеец трябва да бъде избран за заместник. Всички източници в материала са получили анонимност, за да споделят информацията.

Дебатът в централата на НАТО се фокусира върху две жени, заемали високи постове, от Северна Македония и България.

„Постът може да отиде при жена от Източна Европа“ най-малкото заради обществения натиск, който е имало, именно дама от региона да поеме длъжността, поверена на Рюте, коментира бившият говорител на НАТО Оана Лунгеску за Politico. 

Името на бившия министър на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска циркулира широко, според дипломат на НАТО и високопоставен представител на организацията. Ако бъде избрана, тя ще бъде най-високопоставеният представител на НАТО от страните от Западните Балкани, които са извън ЕС. Страната се присъедини към Алианса преди четири години, а Шекеринска изигра ключова роля в процеса.

Прозападната Шекеринска в момента е заместник-председател на европейската Партия на европейските социалисти. В интервю след началото на руската инвазия в Украйна тя отхвърли твърдението на Русия, че разширяването на изток от НАТО е „зловещ западен план“.

„Напротив, първите големи членове на НАТО нямаха особен апетит за разширяване", каза тя.

Шекеринска е отказала коментар за Politico.

Друг кандидат е бившият заместник-премиер на България и бивш еврокомисар Мария Габрил, посочват двама представители, запознати с плановете.

„Има слухове около бившия европейски комисар и български вицепремиер Мария Габриел“, коментира и Лунгеску.

Габриел не е отговорила на искането за коментар.

Делегациите на България и Северна Македония в НАТО не са коментирали кандидатурите, а от Алианса са отказали такъв.

България е в светлината на прожекторите заради близките отношения на представители на политическия ели с Русия, коментира Politico. През април премиерът в оставка Николай Денков предупреди в интервю за изданието, че „Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България“. София изготвя и споразумения за засилване на ролята на Москва като водещ енергиен доставчик в Югоизточна Европа въпреки подкрепата на думи на страната за Украйна.

И двете страни обаче са обхванати от опасения около корупцията.

Според Transparency International България е на 67-о място в света по индекса за възприятие на корупцията, а Северна Македония – на 76-а позиция.

Макар че двете балкански кандидатки се смятат за фаворити, има и други предложени кандидати. Бившият министър-председател на Латвия Кришянис Каринш, който някога искаше поста на Рюте, се бори за негов заместник, посочва високопоставен латвийски представител, пожелал анонимност.

Полша и Турция – и двете със сериозни военни структури – обмислят да предложат свои собствени кандидати, твърдят двама дипломати от НАТО. Полша обаче е обхвната от вътрешни борби между президента Анджей Дуда и премиера Доналд Туск.

Ролята на заместник генерален секретар е нараснала по важност през последното десетилетие, смята Лунгеску. Основната функция е да замества лидера и да председателства двуседмичните срещи на 32-мата посланици в Северноатлантическия съвет или всяко извънредно заседание, включително Съвета НАТО-Украйна.

През май 2021 г. Джоана председателства неформалната среща на външните министри на НАТО в Берлин, когато шефът на НАТО Йенс Столтенберг беше диагностициран с Covid.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още